Cristian Preda: Etica și politica – adevăratele provocări din cazul Anastasiu și impulsul reformist al premierului

Politologul Cristian Preda subliniază că problema vicepremierului Dragoș Anastasiu, implicat într-un scandal de corupție pentru că ar fi oferit mită unor funcționari ANAF timp de opt ani, afectează nu doar etica și credibilitatea actualei guvernări, ci și agenda sa de reforme.
„Vicepremierul Anastasiu a declarat că a fost doar martor, nu denunțător, în dosarul ce vizează mita către funcționarii ANAF. Totuși, chestiunea este una mai degrabă etică și politică, nu strict juridică.
Orice reformă autentică a statului trebuie să țină cont de aceste aspecte. Mi-ar părea rău ca impulsul reformist al prim-ministrului să fie afectat de scandalul Anastasiu-ANAF”, a scris Preda pe Facebook.
Detalii dosarului asociat lui Anastasiu
Între 2009 și 2017, companiile conduse de Dragoș Anastasiu au oferit mită unui inspector ANAF pentru a evita problemele în timpul controalelor, conform unei anchete DNA care s-a încheiat cu condamnarea definitivă a inspectorului implicat. Deși Anastasiu a recunoscut acuzațiile atât în fața procurorilor, cât și a judecătorilor, nici el, nici echipa sa nu au fost acuzați, datorită faptului că partenerul său de afaceri a făcut denunțul.
Guvernul României afirmă că „circumstanțele cazului” în care Anastasiu a mărturisit că firma sa a oferit mită unui inspector ANAF nu au nicio legătură cu rolul său de vicepremier și atribuțiile sale oficiale.
Într-o reacție inițială, Dragoș Anastasiu a explicat că acum 15-17 ani „diverși funcționari ai statului român presau și chiar șantajau firmele”. El spune că imediat ce a descoperit situația din propria firmă, a acționat „conform legii și corect”: „Ca antreprenor, coordonezi mai multe companii conduse de manageri și este imposibil să fii mereu la curent cu detalii din toate operațiunile în desfășurare”.