Uitarea valorilor UE în cazul Piedone ar putea aduce consecințe

Zilele trecute, un val de indignare s-a stârnit după ce s-a aflat că Piedone a avertizat un om politic despre un control iminent, iar astăzi, reacțiile continuă datorită expunerii publice a fostului lider al Protecției Consumatorului. Cu toate acestea, este neclar cine are de beneficiat din divulgarea informațiilor personale ale lui Piedone. Justiția pare că nu este printre câștigători.
Tratatul Uniunii Europene, la articolul 2, subliniază valorile fundamentale care stau la baza Uniunii, iar „demnitatea umană” este una dintre primele menționate. Aparent, nu este o coincidență.
Cristian Popescu Piedone a făcut public un mesaj pe pagina sa de Facebook joi dimineață, acuzând o încălcare a „dreptului la demnitate, la intimitate și la umanitate.”
Postarea sa vine în urma publicării de către diverse site-uri de știri a unor stenograme din dosarul DNA, care descriu discuții personale dintre Piedone și soția sa, elemente fără legătură cu acuzațiile care îi sunt aduse fostului oficial.
Mulți ar putea afirma că Piedone, obișnuit să-i umilească pe alții în public, ar merita să vadă cum este de cealaltă parte. Poate că angajații magazinelor investigate de el simt o reparație morală.
Însă aici nu este vorba despre răzbunare.
Cum DNA l-a plasat pe Piedone în postura de victimă
Într-un comunicat, DNA a subliniat că nu are legătură cu difuzarea stenogramelor respective în public. Directorul instituției, Marius Voineag, a clarificat la Digi24 că înregistrările confruntărilor cu soția lui Piedone au fost realizate pentru a demonstra utilizarea obișnuită a telefonului șoferului său în scopuri personale și profesionale. Totuși, Voineag critică modul în care discuțiile au fost făcute publice, încălcând intimitatea lui Piedone.
Pe scurt, DNA admite că a înregistrat discuțiile personale ale lui Piedone pentru a-și susține cazul, dar nu știe cine a permis ca acestea să devină publice.
Consiliul Superior al Magistraturii este posibil să investigheze cum au ajuns informațiile în sfera publică. Opțiunile sunt limitate: procurorii implicați, polițiștii sau echipa tehnică, ori poate Piedone însuși sau avocații săi.
Scandalul a atras atenția și politicienilor: USR a declarat că va notifica CSM, iar Dominic Fritz, liderul partidului, a subliniat importanța apărării statului de drept fără scurgeri de informații din dosare.
Indiferent cine a scurs informațiile, efectul prevalează acum. Piedone ar putea apela la instanțele din România sau chiar la CEDO, reclamând respectarea vieții private și echitatea procesului. Rămâne de văzut ce șanse există, însă cazul este cu siguranță lucrat de avocații săi.
În opinia publică, subiectul principal este acum Piedone ca „victimă”, mai puțin despre rolul său în stabilirea controalelor pentru a favoriza afacerile prietenilor. De asemenea, imaginea DNA este afectată de aceste circumstanțe.
Rămâne de văzut care au fost adevăratele intenții ale celor care au expus stenogramele. Dacă intenția lor a fost să-l umilească pe Piedone, rezultatul pare a fi fost exact opusul.
Un episod improbabil într-o democrație sănătoasă
Mi-aduc aminte de un moment de acum un deceniu, în timpul administrației Băsescu, care și acum îmi stârnește fiori. Un jurnalist de justiție a glumit cu cel de economie, spunându-i că l-a văzut în dosarul unui ministru corupt, menționând un schimb de informații. Întreg grupul de jurnaliști a amuțit.
Jurnalistul economic, surprins, a răspuns că a contactat ministrul doar pentru informații. Scenele s-au destramat, toți râzând de glumă, dar retrospectiv, realizez că situația era departe de a fi amuzantă, un scenariu greu de imaginat în presa unei democrații autentice.
Atunci, procurorii au interceptat ministrul investigat și au inclus toate conversațiile, relevante sau nu, în dosar. Ulterior, prin „surse”, stenogramele au ajuns la jurnaliștii care colaborau cu procurorii, publicând rapid articole din anchete.
Ministrul respectiv a fost condamnat, dar mulți politicieni menționați în stenograme și elucrurați între timp au fost exonerați.
Nu sunt sigur de finalul legat de Piedone, dar poate că ar fi fost mai bine pentru toți să nu fi aflat detaliile din viața sa personală.