România se confruntă cu fenomene meteo extreme: Avertisment de la ANM privind deficitul de apă din sol

România se confruntă cu fenomene meteo extreme: Avertisment de la ANM privind deficitul de apă din sol
Pamant uscat de seceta in Baragan (Sursa foto: Samoila Ionut, Dreamstime.com)

După ce a trecut printr-o perioadă de căldură intensă, România se pregătește să facă față unor fenomene meteorologice extreme, informează Administrația Națională de Meteorologie. Din seara de sâmbătă și pe parcursul săptămânii viitoare, sunt prognozate ploi torențiale, furtuni puternice și grindină. Elena Mateescu, directoarea ANM, subliniază că, deși aceste fenomene sunt riscante, ploile sunt necesare, ținând cont că seceta pedologică este pronunțată în multe regiuni ale țării.

„Vom simți o schimbare semnificativă a temperaturilor încă de la începutul săptămânii, în special în vestul, centrul și nordul României, unde maximele nu vor depăși 32 de grade. Cu toate acestea, în sud și sud-est, temperaturile ar putea urca până la 39 de grade, însă de luni se preconizează o săptămână cu temperaturi mai moderate”, a afirmat vineri Elena Mateescu, directoarea ANM.

Aceasta menționează că trecerea de la o masă de aer fierbinte la una mai rece va aduce precipitații intense și fenomene meteorologice periculoase.

„Schimbarea masei de aer cald cu una mai rece, caracterizată prin diferențe termice semnificative, va menține probabilitatea apariției fenomenelor meteorologice extreme. Acestea se vor manifesta începând cu după-amiaza de sâmbătă și sâmbătă noapte, continuând pe parcursul zilei de duminică și în săptămâna următoare. Sunt prognozate averse torențiale și eventual furtuni, posibil chiar grindină în anumite zone. Este extrem de important faptul că se așteaptă cantități mari de precipitații într-un timp scurt”, a explicat Elena Mateescu.

Nivelul precipitațiilor continuă să fie sub cel înregistrat în 2023

Deși există riscuri, precipitațiile sunt binevenite, spune meteorologul: „În partea vestică a țării, cât și în sud, sud-est și Moldova, seceta pedologică este foarte severă. Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au condus la o slabă aprovizionare cu apă a solului.”

„Suntem aproape de limita unei aprovizionări satisfăcătoare, având în vedere că temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au intensificat seceta pedologică”, explică Mateescu.

Datele ANM arată că de la 1 septembrie 2024 au fost înregistrate 500,7 litri/mp, comparativ cu 534,7 litri/mp în aceeași perioadă a anului trecut. „Anul agricol precedent a fost al cincilea cel mai secetos din 1901 până acum, și se pare că și anul acesta urmează aceeași tendință. Chiar dacă august va aduce precipitații normale, nivelul va rămâne sub cel al anului trecut”, a adăugat Elena Mateescu.

„Chiar dacă luna august, ultima lună din anul agricol actual, va aduce precipitații normale de 55-60 litri pe metru pătrat, vom rămâne apropiați de valoarea de 565, față de 569 din anul anterior”, a mai declarat directoarea ANM.

Recomandari
Show Cookie Preferences