Întârzieri la prima centrală nucleară din Turcia din cauza neachitării salariilor de către ruși. Rosatom acuză presiunea „țărilor neprietenoase”

Gigantul energetic rus Rosatom a atribuit motive politice externe întârzierilor salariale pentru lucrătorii de la centrala nucleară Akkuyu, aflată în construcție în sudul Turciei, potrivit relatărilor presei.
Într-un comunicat emis miercuri pentru presa rusă, reprezentanții Rosatom au menționat că o parte considerabilă din fondurile destinate proiectului a fost reținută de entități externe neidentificate.
Compania a acuzat unele guverne străine de îndeplinirea unei „concurențe incorecte” cu scopul de a slăbi poziția Rusiei în sectorul nuclear global.
„Acțiunile statelor considerate de noi ca fiind ostile ne-au transformat pe toți în captivi, folosind tactici discutabile pentru a vedea proiectele nucleare rusești stagnează”, a susținut Rosatom.
De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia a desemnat o listă cu țări percepute ca fiind ostile, inclusiv toate statele UE, SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, și altele precum Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan.
Declarațiile Rosatom vin în contextul în care muncitorii de la Akkuyu au protestat recent împotriva întârzierilor în plata salariilor, manifestându-se pe șantier.
Pe rețelele de socializare din Rusia și Kazahstan au apărut imagini cu muncitorii care blochează echipamentele de construcție și confruntări cu forțele de ordine.
Rosatom a informat că a solicitat contractorilor să stabilească întâlniri cu personalul afectat pentru a discuta nemulțumirile și a găsi soluții.
Statul rus deține controlul majoritar al centralei nucleare din Turcia
Filiala locală Akkuyu Nuclear a subliniat că este într-o comunicare constantă cu principalii contractori și implementează toate acțiunile posibile pentru a rezolva criza.
Centrala Akkuyu, destinată să fie prima instalație nucleară din Turcia, va fi dotată cu patru reactoare rusești tip VVER-1200.
Odată ce va fi funcțională, centrala este proiectată să asigure aproximativ 10% din necesarul de energie electrică al Turciei.
Rosatom deține o poziție de control în proiect conform conceptului „construiește-deține-exploatează”, făcând din inițiativa aceasta una dintre cele mai de amploare mișcări ale Rusiei în infrastructura globală.
Proiectul a avansat în ciuda intensificării conflictelor geopolitice și a sancțiunilor privind acțiunile Rusiei în Ucraina.