Patriarhia Română denunță apariția simbolurilor extremiste la locul de veci al părintelui Ilie Lăcătușu

Reprezentanții Patriarhiei Române au declarat miercuri că resping categoric orice formă de ideologie extremistă sau totalitară, subliniind că utilizarea politică a memoriei sfântului părinte Ilie Lăcătușu este complet inacceptabilă și a avut loc fără aprobarea sau implicarea Patriarhiei.
„Având în vedere desfășurările cu iz legionar ce au avut loc lângă Sfintele Moaște ale părintelui Ilie Lăcătușu în ziua de cinstire, 22 iulie 2025, subliniem că Patriarhia Română se disociază clar de orice ideologie extremistă sau totalitară. Astfel de acțiuni sunt contrare nu doar legislației în vigoare, ci și credinței creștine, care respinge orice asociere cu mișcări ce propagă ura, violența, xenofobia și rasismul”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.
Biserica Ortodoxă Română subliniază că „Ilie Lăcătușu a fost canonizat datorită credinței sale creștine și a suferințelor din temnițele comuniste. Elemente evidente ale sfințeniei sale includ moaștele sale intacte și numeroasele minuni atribuite lui”.
„Manipularea politică a amintirii sale este inadmisibilă și se întâmplă fără permisiunea Patriarhiei, fiind realizată de indivizi care nu ne reprezintă în niciun fel și care sunt singurii responsabili pentru acțiunile lor”, a adăugat Patriarhia.
Anterior, miercuri, Poliția Capitalei a inițiat investigații pentru a identifica persoanele care au adus steagul Mișcării Legionare la comemorarea de marți de la mormântul lui Ilie Lăcătușu situat în cimitirul Giulești, urmând să fie sesizat parchetul.
Mulțimi de oameni s-au adunat marți la cimitirul Giulești, unde se găsește racla cu moaştele părintelui Ilie Lăcătușu. Unii dintre cei prezenți au afișat steaguri legionare, un gest similar repetat în zilele anterioare – o situație descrisă în detaliu într-un reportaj desfășurat la fața locului.
Poliția a declarat că drapelul Mișcării Legionare a fost îndepărtat și au fost demarate activități menite să identifice persoanele care au arborat acel simbol.
Parlamentul a adoptat măsuri de înăsprire a pedepselor pentru acțiuni fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. Președintele Nicușor Dan a contestat legea la CCR, invocând ambiguitatea termenilor „legionar” și „fascist”. Totuși, CCR a respins plângerea președintelui, considerând-o neîntemeiată.