Escaladarea conflictului la granița Thailandei cu Cambodgia provoacă mari dislocări de persoane

Escaladarea conflictului la granița Thailandei cu Cambodgia provoacă mari dislocări de persoane
Zeci de mii de oameni strămutați în Thailanda. Credit line: Sakchai Lalit / AP / Profimedia

Conflictul militar recent intensificat între Thailanda și Cambodgia de-a lungul frontierei amenință să devină un război deschis, rezultând în deplasarea masivă a locuitorilor din regiunile afectate. Mii de oameni au fost forțați să părăsească locuințele pentru siguranța lor.

Aproximativ 58.000 de cetățeni din patru provincii de frontieră thailandeze au fost nevoiți să-și găsească refugiu în centre temporare, în timp ce Cambodgia raportează peste 4.000 de persoane strămutate, conform declarațiilor oficiale din ambele țări.

Joi, autoritățile thailandeze au denunțat lansarea de atacuri cu rachete și artilerie de către Cambodgia asupra unor zone civile, la care Thailanda a răspuns prin raiduri aeriene concentrându-se pe ținte militare cambodgiene.

Vineri, luptele au continuat cu schimburi de foc intensificate, un oficial militar thailandez menționând extinderea ostilităților în cel puțin 12 locuri de-a lungul graniței disputate.

Conflicte și acuze persistente

Rivalitățile de graniță între Thailanda și Cambodgia sunt de lungă durată, cele două națiuni disputând suveranitatea asupra unor secțiuni de frontieră de 817 kilometri de mai bine de un secol.

Thailanda a acuzat Cambodgia de amplasarea de mine noi într-o zonă convenită a fi liberă de astfel de pericole. Cambodgia a contraargumentat, susținând că minele datează din conflictele istorice și nu sunt noi.

Ambele părți au folosit drone ca parte a tacticii lor militare, fiecare acuzând-o pe cealaltă de provocări inițiale, ceea ce a condus la intensificarea conflictului prin utilizarea de artilerie grea.

Thailanda a răspuns la lansarea de rachete de către Cambodgia prin utilizarea avioanelor de vânătoare F16, oficialii thailandezi declarând aceste acțiuni ca fiind necesare pentru apărarea națională.

Purtătorul de cuvânt al Thailandei, Nikorndej Balankura, a afirmat disponibilitatea guvernului de a intensifica răspunsurile defensive în cazul continuării agresiunilor cambodgiene.

De cealaltă parte, generalul-locotenent Maly Socheata a declarat că folosirea forței de către Cambodgia a fost o măsură necesară pentru a proteja teritoriul național de amenințările thailandeze, subliniind că țintele au fost preponderent obiective militare.

Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU a fost convocată la New York, la solicitarea Cambodgiei, pentru a adresa conflictul. Totuși, Thailanda a respins în acea zi propunerile de mediere internațională, preferând un dialog direct cu Cambodgia.

Recomandari
Show Cookie Preferences