Companiile vicepremierului Dragoș Anastasiu și mită pentru protecție ANAF: Detalii din anchetă

Companiile vicepremierului Dragoș Anastasiu și mită pentru protecție ANAF: Detalii din anchetă
Dragoș Anastasiu Foto: Inquam Photos / George Călin

Între 2009 și 2017, firmele conduse de vicepremierul Dragoș Anastasiu au oferit mită unui inspector ANAF pentru a evita sancțiuni în timpul controalelor, conform anchetei DNA finalizate cu o condamnare a funcționarului. Anastasiu a recunoscut faptele în fața procurorilor și judecătorilor, dar a scăpat de acuzații datorită denunțului făcut de partenerul său de afaceri.

  • Detalii despre implicarea companiilor lui Dragoș Anastasiu în dosarul de corupție au apărut în deciziile de la Tribunalul și Curtea de Apel București, fiind aduse la lumină de diverse surse. Cererile pentru un punct de vedere de la vicepremier și guvern nu au primit răspuns până la ora publicării.

Dragoș Anastasiu, audiat ca martor în întreg procesul, a recunoscut implicarea sa în actele de corupție pe durata celor opt ani de zile.

În fața instanței, el a explicat de ce a cedat propunerii inspectorului care controla companiile, deși a perceput oferta ca fiind un șantaj. Anastasiu a crezut că refuzul mitei ar fi atras închiderea companiei sale, lăsând angajații fără loc de muncă. Vicepremierul a relatat că un director din firma sa a fost amenințat că va fi întemnițat.

Originea situației

În februarie 2018, Cristian Băciucu, partener de afaceri al lui Dragoș Anastasiu, a depus o sesizare la DNA despre corupția unui inspector ANAF.

Băciucu, acționar în Touring Europabus România deținută de Anastasiu, a povestit cum firma sa a început să plătească „taxă de protecție” unui funcționar ANAF pentru evitarea problemelor.

Compania, parte a Eurolines fondată de Anastasiu, era influențată de deciziile lui Anastasiu și Băciucu, făcând parte dintr-un grup cunoscut în transporturi și turism în Europa.

În 2009, Touring Europabus România a fost supusă unui control ANAF în contextul unei cereri de rambursare TVA. În urma verificărilor, s-au descoperit nereguli, iar un membru al echipei de inspecție a avertizat despre posibile plângeri penale și închiderea societății.

Angela Burlacu, consilier ANAF, a sugerat o „optimizare” pentru afacerea lui Anastasiu, menționând că are influență asupra superiorului său, Cătălin Cojocaru, director general adjunct la vremea respectivă.

Consultanță fictivă prin firma familiei inspectorului ANAF

Pentru a garanta rezultatul dorit, Burlacu a organizat o întâlnire cu Dragoș Anastasiu, confirmată ulterior în instanță.

Anastasiu a relatat că funcționara ANAF i-a cerut să semneze un contract de consultanță cu firma indicată de ea, deținută de membrii familiei sale, pentru a „elimina problemele”. Burlacu l-a convins că astfel controlul s-ar termina rapid și rambursarea TVA va fi accelerată.

În instanță, Anastasiu a ilustrat oferta funcționarei ca fiind atât un șantaj, cât și o măsură de protecție în relația cu ANAF, fiind asigurat că „totul va fi bine”.

Pentru acest contract, compania lui Anastasiu a plătit lunar 2.000 de euro pentru consultanță fictivă, fără a primi niciun serviciu concret, așa cum au recunoscut în audieri Anastasiu și echipa sa.

Doar de câteva ori membrii familiei inspectoarei au vizitat compania lui Anastasiu pentru a arăta prezență.

Vacanțe pentru familia și prietenii funcționarei ANAF

Anastasiu a declarat că, în final, contractul semnat cu Marian Feli a fost unul de fațadă, fără beneficii concrete, aceasta fiind reținerea instanței în condamnarea lui Burlacu și a fiului său.

Pe lângă plata lunară, funcționara ANAF a beneficiat de multiple vacanțe mulțumită companiilor lui Anastasiu. Aceste servicii turistice au fost oferite sub pretextul unor înțelegeri comerciale, acoperind călătorii de lux pentru grupuri numeroase.

Peste 150.000 de euro, adică 784.136,82 lei, au fost plătiți funcționarei din fondurile companiei lui Anastasiu pentru protecție, sumă incluind ambele tipuri de beneficii materiale.

Un director al lui Anastasiu a mentionat că, într-un punct, valoarea contractului cu firma inspectoarei a fost redusă, fără a preciza când anume.

Presiunile și amenințările în cadrul companiei

Directorul economic Daniela Șerban a mărturisit în instanță că teama față de posibilele probleme cauzate de Burlacu a determinat menținerea contractului.

Șerban l-a pus la curent constant pe Anastasiu despre beneficiile turistice oferite inspectoarei.

Roxana Stan, un alt director, a povestit presiunile exercitate de funcționara ANAF.

„Inculpata Burlacu i-a amenințat că riscă să fie arestat patronul lor, insistând că situația este una penală”, conform deciziei instanței.

Rezultatul final al procesului

Doar Angela Burlacu și fiul ei, Dragoș-Cristian, au fost judecați la finalul anchetei DNA. Anastasiu și echipa sa au beneficiat de clauza de nepedepsire pentru cooperare și denunțarea corupției după opt ani.

În apărarea sa, funcționara ANAF a negând acuzațiile, susținând că banii și serviciile turistice erau un sprijin pentru fiul bolnav.

Anastasiu a contrazis această versiune, declarând că firma sa realizase acte de caritate doar sub acorduri de sponsorizare.

Declarațiile funcționarei ANAF au fost văzute ca fiind absurde de către judecători.

Pe 22 iunie 2023, Angela Burlacu a primit o condamnare definitivă de 5 ani și 2 luni de închisoare pentru mită și trafic de influență din partea Curții de Apel București, în timp ce pentru fiul său, procesul a fost anulat din cauza prescripției.

Recomandari
Show Cookie Preferences