Explicația „domului de căldură” ce va aduce temperaturi extreme de până la 43 de grade Celsius în România

Explicația „domului de căldură” ce va aduce temperaturi extreme de până la 43 de grade Celsius în România
Unde va fi cel mai cald in aceste zile fata de temperaturile medii (sursa foto Sursa Climatebook.gr via InfoClima.ro)

Fenomenul numit „dom de căldură” poate fi pus pe scurt în relație cu imaginea unui capac care acoperă o oală clocotindă. Acesta va genera în România temperaturi de 43 de grade Celsius, iar în Balcani ar putea ajunge chiar mai ridicate.

În prezent, Europa trece printr-o perioadă de blocaj meteorologic, în care un val de aer cald provenit din nordul Africii staționează deasupra continentului. Între timp, anticiclonul Azoric, o zonă de presiune atmosferică ridicată din Atlantic, aduce aer mai răcoros din nord-vest spre centrul Europei.

Valurile de căldură sunt intensificate de acest dom de căldură.

Un dom de căldură reprezintă un fenomen meteorologic caracterizat printr-un sistem de presiune înaltă care captează aerul cald într-o regiune specifică pentru perioade extinse de timp, explică Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme.

Această structură atmosferică cu presiune ridicată persistă deasupra unei zone din cauza dinamicii atmosferice care împiedică mișcarea acesteia.

În mod similar cu un capac pus pe o oală clocotindă, această zonă de presiune înaltă închide aerul cald dedesubt, comprimându-l și intensificându-i temperatura, formând astfel un „dom”. Procesul crește valurile de căldură și oprește formarea norilor, permițând razelor solare să încălzească mai intens solul.

Fenomenul observat în sud-estul Europei și Balcani derivă din mișcarea curenților de aer fierbinți din Africa de Nord către estul Mediteranei, concomitent cu deplasarea aerului mai rece către vestul continentului european.

Recomandari
Show Cookie Preferences