Dezvăluiri sensibile: Legătura dintre Trump și dosarele lui Jeffrey Epstein / Implicațiile acestei informații pentru Președinte

Dezvăluiri sensibile: Legătura dintre Trump și dosarele lui Jeffrey Epstein / Implicațiile acestei informații pentru Președinte
Donald Trump. Credit line: Darryl Dyck / AP / Profimedia

Faptul că numele lui Trump apare alături de multe alte persoane într-o serie de documente nu indică automat o ilegalitate comisă de acesta. Totuși, el se confruntă cu presiuni și critici din partea unor democrați și republicani, după ce administrația sa a decis să nu facă publice dosarele legate de Jeffrey Epstein, fostul finanțist acuzat de infracțiuni grave și decedat în detenție.

Conform Wall Street Journal, președintele Trump a fost informat în luna mai de procuroarea generală Pam Bondi că numele său apare în documentele legate de Jeffrey Epstein.

Această informare a avut loc în contextul revizuirii cazului Epstein, decedat în 2019 înaintea procesului pentru acuzațiile de trafic de persoane.

Bondi a transmis aceste informații în cadrul unei întâlniri la care a mai participat și procurorul general adjunct Todd Blanche, acoperind mai multe subiecte importante.

Conform New York Times, Bondi și Blanche, care au avut anterior roluri de avocați pentru Trump, l-au informat pe președinte că numele său, împreună cu alte persoane influente, apar în documentele revizuite, care până atunci nu au fost făcute publice.

Implicații și semnificații

Nu este clar cât de relevante sunt menționările lui Trump în acest context. Simplul fapt că numele său apare printre multe altele nu implică o vinovăție.

Trump și Epstein au fost văzuți împreună de mai multe ori, iar numele președintelui a apărut deja în jurnalele de zbor ale avionului lui Epstein, dintre documentele publicate de Bondi la început de an.

Această dezvăluire amplifică presiunea asupra liderului de la Casa Albă, în timp ce administrația sa dorește să convingă publicul că dosarul Epstein nu mai merită atenție și să evite speculațiile inutile.

Decizia de a nu publica aceste informații contrastează cu promisiunile echipei lui Trump din timpul campaniei electorale, care sugerau că vor expune mai multe detalii din documente.

Bondi însăși a prezentat inițial dosarele ca fiind materiale de mare importanță care trebuiau analizate.

Reacția de la Casa Albă

Numele lui Trump fusese deja asociat cu documentele investigației care au fost publicate. Cei doi au fost prieteni până la o ceartă la începutul anilor 2000.

În februarie, la discuțiile de la Casa Albă, Bondi a distribuit documente legate de Epstein, inclusiv contactele membrilor familiei lui Trump, cum ar fi fiica sa.

Ulterior, după dezvăluirile recente din presa americană, oficialii Casei Albe au minimizat importanța acestor detalii.

„În briefingul nostru obișnuit, am informat Președintele despre rezultatele investigației”, au mai adăugat Bondi și Blanche.

„Nu am găsit motive pentru a continua ancheta sau urmăririle”, au precizat ei.

Steven Cheung, director în comunicare la Casa Albă, nu a răspuns detaliat la întrebări, dar a calificat acuzațiile ca fiind nefondate și a subliniat că Trump a luat măsuri împotriva lui Epstein din cauza comportamentului acestuia.

Trumpuia afirmații contradictorii

Anterior, Trump a spus că nu știa despre includerea numelui său în aceste documente, contrazicând astfel declarațiile anterioare ale lui Bondi.

La începutul lunii iunie, ABC News a solicitat informații legate de briefingul din mai de la Casa Albă.

Ulterior, un reporter ABC l-a întrebat pe Trump, într-o discuție informală, dacă Bondi i-a menționat acest lucru.

Trump a negat spunând că discuțiile erau despre „credibilitatea” materialelor și a catalogat documentele drept „falsificate” de către democrați.

Raporturi între Trump și Epstein

O sursă apropiată de Trump a declarat pentru New York Times că oficialii nu sunt îngrijorați de informațiile recente, având în vedere că numele președintelui a fost deja menționat anterior.

În 2019, pe când Epstein era învinuit de trafic, Trump a spus că nu era admirator al acestuia.

Deși au fost prieteni în anii 1990, relațiile dintre Trump și Epstein s-au răcit în anii 2000. În 2002, Trump l-a descris pe Epstein drept un „tip grozav”, adăugând că împărtășeau gusturi similare pentru femei.

În 2003, un articol Wall Street Journal susținea că Trump i-a trimis lui Epstein un mesaj obscen, dar BIDA neagă acele acuzații și a demarat o acțiune în justiție.

Trump a declarat mai târziu că l-a exclus pe Epstein din Mar-a-Lago pentru comportament nepotrivit față de un invitat. Aceasta a marcat oficial degradarea prieteniei lor.

După moartea sa din 2019, evenimentele în jurul decesului lui Epstein au fost considerate suspecte de unii aliati ai lui Trump.

Controversă și furie asupra deciziei de nepublicare

Trump a luat hotărârea de a ține secrete dosarele Epstein, iscată de nemulțumiri în rândul susținătorilor săi. Chiar dacă în campania electorală din 2024 a dat de înțeles că ar dori să le facă publice, decizia sa actuală a stârnit dezbateri intense.

În iulie, în urma unei analize a documentelor, administrația a anunțat că nu există dovezi justificative care să necesite o continuare a investigației sau revizuirea lor.

Pe 7 iulie, structurile Departamentului de Justiție și FBI au încheiat ancheta formal, afirmând că Epstein s-a sinucis în închisoare. Acest anunț nu a pacificat tabăra politică a președintelui.

Decizia de a nu face publice materialele ramase, din motive de confidențialitate, a declanșat reacții vehemente printre susținători, acuzând autoritățile de mușamalizare.

Furia a determinat oficialități legale să propună publicarea unor declarații ale marelui juriu, dar un judecător federal a decis la contrar.

Aversitate în Congres

Opoziția din Congres ar putea deveni o provocare majoră pentru Trump.

O subcomisie a Comitetului de Supraveghere din Camera Reprezentanților a votat pentru a cere dezvăluirea documentelor legate de Epstein.

Mai mulți republicani s-au alăturat democraților, într-o aparentă rebeliune împotriva președintelui Camerei, Mike Johnson, acuzat că a stopat examinările.

CNN sugerează că aceasta indică o nemulțumire persistentă față de administrația Trump.

Johnson dezminte vreo intenție de a ascunde dosarele și pun problema pe seama unor jocuri politice ale democraților.

El a subliniat că, din perspectiva sa, nimeni din Congres nu oprește divulgarea dosarelor Epstein.

Impactul cazului asupra administrației lui Trump rămâne încă neclar.

Un sondaj Quinnipiac dezvăluie părerile împărțite între republicani cu privire la gestionarea subiectului de către Trump.

Chiar și sondajele CBS/YouGov arată că doar o parte mică a susținătorilor consideră subiectul de o importanță majoră în evaluarea președinției sale.

Recomandari
Show Cookie Preferences