Cum își gestionează europenii dispozitivele tehnologice uzate: Românii, în topul celor care cedează sau vând telefoane și laptopuri

Cum își gestionează europenii dispozitivele tehnologice uzate: Românii, în topul celor care cedează sau vând telefoane și laptopuri
Tineri cu telefoanele mobile. Credit line: xavierlorenzo / Alamy / Profimedia

În anul 2024, mai mult de jumătate (51%) dintre europenii cu vârste între 16 și 74 de ani au optat să păstreze acasă vechiul telefon mobil sau smartphone. Aproximativ 18% dintre ei au ales să-l cedeze sau să-l vândă, iar doar 11% s-au decis să-l recicleze. În schimb, 2% au ales să-l arunce fără a-l recicla, conform unui raport recent al Eurostat.

Dintre statele Uniunii Europene, Croația și România se evidențiază ca având cele mai mari procente de persoane care și-au dat sau vândut telefonul mobil, cu 34% și respectiv 26%. Pe de altă parte, Grecia și Cehia au înregistrat cele mai mari rate de reciclare a telefoanelor mobile în anul 2024, cu 25% și 18% respectiv.

Pentru dispozitivele mai mari, cum ar fi vechile laptopuri și tabletele, 34% dintre locuitorii UE între 16 și 74 de ani au decis să le țină acasă, iar 12% le-au transmis altora prin vânzare sau cedare. Asemenea telefoanelor, doar 11% dintre aceste gadgeturi au fost reciclate, iar un procent mic de 1% au ajuns la gunoi.

Croația și România sunt din nou în frunte, având cele mai mari procente de utilizatori care și-au vândut sau cedas vechile laptopuri sau tablete, cu 29% și 18%. Grecia și Danemarca au avut cele mai ridicate rate de reciclare pentru aceste dispozitive, cu procente de 20% și respectiv 19%.

Când vine vorba de computerele desktop uzate, rata de reciclare din UE este mai ridicată comparativ cu alte echipamente IT, cu 15% dintre cetățeni alegând această opțiune în 2024. Câțiva, 19%, le-au păstrat acasă, în timp ce 9% le-au dat sau vândut, iar 2% au aruncat aceste echipamente fără reciclare.

România și Croația conduc la capitolul cedării sau vânzării vechilor desktopuri, cu rate de 18% și 20%. Țările de Jos și Suedia se remarcă prin cel mai mare procent de reciclare a acestora, atingând 28% și respectiv 26%.

Recomandari
Show Cookie Preferences