Bogdan Ivan denunță situația ciudată: O clădire ocupată abuziv de 18 ani, fără să fie plătită chirie

Într-o declarație de joi seară, Bogdan Ivan, ministrul Energiei, a precizat că a făcut o sesizare către Parchetul General încă din luna iunie, pe când conducea Ministerul Economiei, cu privire la o problemă majoră identificată la o clădire de birouri situată pe Șoseaua Olteniței. Acest imobil, descoperit de actualul ministru Radu Miruță, a fost ocupat ilegal timp de aproape 20 de ani, fără ca statul să încaseze vreun ban pentru chirie, în ciuda faptului că spațiile erau utilizate și redistribuite.
Ministrul Ivan a subliniat că s-a cerut eliberarea spațiului de către Ministerul Economiei, însă cei care îl ocupă nu au dat curs solicitării, astfel că singura soluție rămâne obținerea unei decizii judecătorești.
„Pe 2 iunie, în postura de ministru al Economiei, am trimis o sesizare Parchetului de pe lângă ICCJ cu privire la situația problematică de la clădirea de pe Șoseaua Olteniței”, a afirmat Bogdan Ivan pe pagina sa de Facebook, oferind și o succintă prezentare a evenimentelor:
- „Martie 2025 – am primit un raport al Curții de Conturi ce releva probleme semnificative;
- Aprilie 2025 – echipa de control a ministrului a fost trimisă la fața locului;
- Iunie 2025 – după ce am finalizat raportul de control, am sesizat Parchetul în data de 2 iunie.”
„Am luat măsuri administrative clare și am pus în aplicare decizii concrete. Deși Ministerul Economiei a cerut evacuarea, rezistența ocupanților impune intervenția justiției”, a adăugat Ivan.
Potrivit lui, autoritățile competente evaluează situația în prezent.
Descoperirea neașteptată a actualului ministru al Economiei
Luni, Radu Miruță, actualul ministru al Economiei, a declarat că o clădire de birouri administrată de minister în București a fost utilizată fără a se plăti chirie către stat timp de 18 ani.
„Probabil ați mai auzit de furt de diverse dimensiuni, dar o clădire întreagă? Asta chiar e o noutate. Mi s-a sugerat să urmez exemplul altora care au ignorat situația. Mesajul meu este clar: nu se poate!”, a scris el pe Facebook.
Ministrul a menționat că această clădire are 1.500 de metri pătrați, cu 54 de birouri ocupate de diverse firme.
„De 18 ani, statul nu a încasat niciun ban pentru chirie, chiar dacă spațiile erau închiriate și subînchiriate. În timp ce alții câștigau, statul primea zero lei”, a subliniat Miruță.
El a dispus evacuarea spațiului.
„Cum de s-a ajuns aici? Din simplul motiv că li s-a permis. Situația nu mai poate continua. Starea actuală va fi corectată, iar statul va recâștiga controlul asupra clădirii”, a conchis Miruță.
Din informațiile prezentate de ministru într-un video postat online, reiese că ultimul contract valabil între administrația clădirii și Ministerul Economiei a încetat în 2004, având o mică prelungire. Deși au existat tentative de comunicare ulterioare din partea administratorului, ministerul nu a răspuns.
În mod ironic, una dintre firmele operative în acea clădire este o companie de securitate.
Dimensiunea adevărată a problemei în România
Miruță a explicat ulterior, într-un interviu, că clădirea se află sub ministeriatul Economiei din 2012, printr-o Hotărâre de Guvern. Inițial, spațiul trebuia să fie un incubator de afaceri, pe baza unui contract din 2004, prelungit automat.
„Din 2012, clădirea a fost oficial a ministerului, iar problema era cunoscută din 2006. Contractul include o clauză de prelungire anuală dacă nu există cereri de încheiere”, a detaliat Miruță.
El a menționat că dreptul de utilizare era condiționat de acțiunea ca incubator de afaceri. „Am confirmat că spațiul nu a funcționat niciodată în acest fel”, a adăugat ministrul.
O plângere oficială a fost făcută către autoritățile competențe, pentru a investiga și rectifica această situație.
Miruță a întâmpinat rezistență atunci când a început să investigheze problema, dar nu va ceda.
„Cei din minister m-au întrebat: «De ce crezi că timp de 18 ani nimeni nu a acționat?» Părea un avertisment, dar eu nu mă las intimidat”, a spus el.
„Este înfiorător să realizezi magnitudinea acestei situații în toată țara. Cât de extinsă poate fi problema aceasta în România?”, a concluzionat Miruță.