Suspensia spectacolului cu Mălaimare la Iași, după declarațiile controversate ale actorului

Ateneul Național din Iași a făcut anunțul, vineri, privind suspendarea premiereispectacolului „La Margine de Copou” cu Mihai Mălaimare, programată pentru acea seară, din cauza „condițiilor meteo nefavorabile”. Decizia vine după ce actorul s-a aflat în centrul unei controverse, având în vedere mesajele sale postate pe rețelele sociale, în care a afirmat că „turul II vine ca un val imens și veți ajunge în canal sau la canal”.
- Declarațiile sale au generat reacții diverse, inclusiv din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și a actriței Oana Pellea. „Ne jupuiți de vii în Piața publică, așa cum a exprimat G.Simion… sau ne trimiteți la canal”, a afirmat actrița.
„Datorită condițiilor meteo nefavorabile, spectacolul „La Margine de Copou” programat pentru astăzi, 9 mai, se suspendă”, a transmis Ateneul din Iași pe pagina oficială, cu aproximativ cinci ore înainte de începutul reprezentației. Spectacolul urma să aibă loc în aer liber, pe fondul alertelor de ploaie în Iași.
Reacțiile internauților la decizia de suspendare sunt legate de mesajele anterioare ale actorului. Un utilizator a comentat: „Noroc cu vremea”, în timp ce altul a adăugat: „Noroc cu vremea, că altfel ar fi trebuit să aibă coloană vertebrală ca să recunoască motivul real”.
Mesajul controversat al actorului a fost postat pe Facebook acum câteva zile, potrivit site-ului Cultura la dubă.
„Nu ați vrut Turul II înapoi! Turul II vine însă ca un val imens și veți ajunge în canal, sau la canal!”, a scris Mălaimare, mesaj pe care l-a șters ulterior.
Aceste declarații au dus la o serie de reacții.
„Să invoci metaforic lagărul înseamnă batjocorirea suferinței reale a celor care au cunoscut «canalul»”, a afirmat Daniel Șandru, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER).
„Invocarea lagărelor și a represiunea comunistă într-un context electoral triumfalist nu reprezintă doar o lipsă de memorie istorică. Aceasta reprezintă și o batjocorire a suferințelor celor care au experimentat „canalul”, plătind cu libertatea sau viața pentru gândirea lor diferită față de linia oficială”, au afirmat reprezentanții institutului pe rețelele sociale.
Daniel Șandru a solicitat poziții oficiale din partea Consiliului Național al Audiovizualului și a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, având în vedere că studenții acestei instituții urmau să participe la spectacol, programat pentru a doua zi, de Ziua Europei, o zi simbolică pentru libertate, demnitate și democrație.
„Tăcerea nu poate fi un refugiu etic atunci când sunt în joc valori fundamentale”, a subliniat Șandru.
Oana Pellea: „Să se facă voia Domnului, părerea nu mi-o schimb”
Actrița Oana Pellea a postat, vineri, pe Facebook, un mesaj prin care îi „mulțumește” lui Mihai Mălaimare pentru „urarea” referitoare la „canal”. Ea a povestit că și bunicul ei, avocat, a fost trimis acolo, deoarece nu susținea influența Rusiei în România și se opunea comunismului.
„Apăr aceleași valori occidentale și am aceeași opinie despre influența negativă a Rusiei asupra României. Dacă va fi să ajung la canal sau în canal… să se facă voia Domnului… părerea nu mi-o schimb”, a scris actrița.
Oana Pellea a încheiat mesajul cu o urare pentru Mălaimare: „Vă doresc sănătate și toate cele bune! Am o mică rugăminte: să decideți ce va faceți cu noi… cei care susținem parcursul european al României… ne jupuiți de vii în Piața publică sau ne trimiteți la canal? Întreb pentru mai mulți prieteni, ca să ne pregătim. Mulțumesc.”
Cine este Mihai Mălaimare
Mihai Mălaimare este un actor de teatru și film și fondatorul teatrului Masca, care a pregătit spectacolul destinat a fi prezentat la Iași.
El a fost deputat în legislaturile 2000-2004 pe listele PDSR și 2004-2008 pe listele PSD, iar ulterior a aderat la UNPR.
Până în 2013, Mihai Mălaimare a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A.).