Austria suspectează că miliardarul Rene Benko a fost ajutat să își disimuleze averea

Austria suspectează că miliardarul Rene Benko a fost ajutat să își disimuleze averea
Rene Benko. Sursă foto: Alex HALADA / AFP / Profimedia

Autoritățile judiciare din Austria au anunțat vineri că investighează o femeie pe care o suspectează că l-ar fi sprijinit pe magnatul imobiliar Rene Benko în ascunderea de active, esențiale în contextul insolvenței grupului său imobiliar Signa, conform relatărilor Reuters.

Benko se află în detenție de mai bine de trei luni, în timp ce Parchetul Central pentru Infracțiuni Economice și Corupție (WKStA) continuă să investigheze dacă anumite active, care ar fi trebuit utilizate pentru returnarea datoriilor, au fost ascunse într-un trust administrat de membrii apropiați ai familiei sale.

Omul de afaceri a respins acuzațiile aduse împotriva sa.

WKStA a confirmat că au avut loc percheziții vineri în două locații din Tirol, regiunea din vestul Austriei unde Benko a locuit și a înființat compania Signa. Aceste acțiuni au avut scopul de a extinde investigația pentru a include și persoana suspectată, însă identitatea acesteia nu a fost divulgată.

„Femeia este suspectată că l-ar fi ajutat pe Rene Benko, fondatorul Signa, în disimularea activelor de valoare, în scopul de a le plasa în afara controlului administratorilor și creditorilor, ceea ce ar putea împiedica sau diminua satisfacerea creanțelor acestora”, se arată în comunicatul WKStA.

„Astfel, este suspectată de o posibilă implicare în infracțiunea de fraudă în insolvență”, a mai anunțat instituția. Nu a fost precizat dacă femeia a fost reținută.

Cum a ajuns Rene Benko un miliardar în sectorul imobiliar

La 47 de ani, Benko a reușit să acumuleze o avere impresionantă, profitând de dobânzile scăzute pentru a-și dezvolta afacerile, cumpărând participații în proprietăți de renume, inclusiv magazinele Selfridges din Marea Britanie și clădirea Chrysler din New York.

Compania sa a devenit unul dintre cei mai mari actori pe piața imobiliară din Europa, având birouri în orașe precum Viena, Innsbruck, Munchen, Dusseldorf, Luxemburg, Zurich, Bolzano, Berlin și Hamburg.

Pe fondul dobânzilor reduse care permiteau obținerea de împrumuturi la condiții favorabile, Benko a reușit să-și extindă semnificativ compania Signa, având o avere estimată de aproximativ 6 miliarde de euro în perioada sa de glorie, conform agenției Bloomberg.

Cu toate acestea, în contextul creșterii ratei dobânzilor în ultimii ani, menite să contracareze inflația sărăcioasă din Europa, problemele cu care s-a confruntat Signa s-au amplificat, ducând compania în insolvență anul trecut. De asemenea, Benko a declarat falimentul personal în martie anul trecut.

Signa reprezintă cea mai mare victimă a căderii prețurilor pe piața imobiliară din numeroase țări europene, inclusiv Germania, cea mai mare economie a continentului, iar creditorii săi încearcă să recupereze cât mai mult din pierderile suferite.

Multe dintre activele esențiale ale imperiului construit de Benko se află în prezent în proceduri de insolvență sau au fost lichidate, administratorii având sarcina de a recupera cât mai mult din fondurile creditorilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences