Producătorii auto europeni scapă în 2023 de penalizări pentru emisiile ridicate de CO2

Producătorii auto europeni scapă în 2023 de penalizări pentru emisiile ridicate de CO2
Masini in trafic (sursa foto Shutterstock)

În acest an, producătorii auto din Europa nu vor fi nevoiți să plătească amenzi de miliarde de euro pentru neîndeplinirea țintelor de emisii de CO2, datorită unei decizii luate de principalele instituții ale Uniunii Europene, care le oferă un termen suplimentar de doi ani pentru conformare, conform Bloomberg.

Parlamentul European a adoptat un amendament care le permite producătorilor care nu îndeplinesc în prezent obligațiile asumate de reducere a emisiilor de CO2, să compenseze acest deficit printr-o scădere mai accelerată a emisiilor în următoarele două ani. Statele membre ale UE au susținut acest plan într-o reuniune care a avut loc miercuri.

Această măsură oferă un respiro industriei auto, după o intensă campanie de lobby pentru modificarea regulilor, având în vedere că vânzările scăzute de vehicule electrice din anul precedent au complicat atingerea obiectivelor stabilite.

Cu toate acestea, relaxarea cerințelor pe termen scurt stârnește îngrijorări cu privire la realizarea țintelor viitoare stabilite de UE, mai ales obligația ca până în 2035 să fie vândute exclusiv vehicule full-electrice.

O analiză referitoare la modalitățile de îndeplinire a acestei ținte este așteptată să fie finalizată în a doua jumătate a acestui an.

Agenția AFP subliniază că acest mecanism de flexibilitate face parte din strategia de susținere a industriei auto, inițiativă anunțată la începutul lunii martie de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Criticată de ecologiști, această măsură constă în evaluarea emisiilor pe o perioadă de trei ani, din 2025 până în 2027, în locul unei analize anuale, oferind constructorilor care nu au atins obiectivele un termen de grație și scutindu-i de penalizări până la 31 decembrie 2025.

Măsura se aplică pentru producția și vânzarea de vehicule noi, incluzând autoturisme și vehicule utilitare ușoare.

Textul a fost adoptat în plen la Strasbourg cu 458 de voturi pentru, 101 împotrivă și 14 abțineri. Printre principalii beneficiari ai acestei modificări se numără grupurile Volkswagen, Stellantis și Renault.

Ecologiștii avertizează că această relaxare a regulilor ar putea întârzia introducerea pe piață a vehiculelor electrice accesibile, esențiale pentru consumatorii din Europa, în special pentru cele care au un preț sub 25.000 de euro.

Recomandari
Show Cookie Preferences