„Ne confruntăm cu o situație extrem de gravă și complexă”. China recunoaște provocările și elaborează soluții

Oficialii chinezi și-au exprimat vineri îngrijorările cu privire la economia țării, descriind-o ca având o situație „foarte gravă și complexă”. Aceste comentarii au fost făcute de ministrul comerțului chinez, care a menționat că Beijingul ar putea implementa măsuri de sprijin economic, conform agenției France Presse.
Economia Chinei a marcat o creștere anuală de 5,2% în al doilea trimestru, având ca motor principal exporturile, stimulată de temerile legate de intensificarea conflictului comercial.
Cu toate acestea, experții sunt de părere că sunt necesare măsuri de sprijin suplimentare pentru a preveni o încetinire în a doua parte a anului, cauzată de slăbiciunea consumului, presiunea deflaționistă și conflictele comerciale cu Statele Unite și Uniunea Europeană.
„Persistăm în fața unei situații extrem de complicate și gravă. Schimbările la nivel global sunt instabile și pline de incertitudini. Unele dintre politicile noastre vor introduce noi soluții”, a declarat ministrul Wang Wentao în cadrul unei conferințe de presă.
„Dispunem de o gamă variată de instrumente și ne vom pregăti temeinic”, a adăugat el.
Probleme și în privința cererii interne
Când a fost întrebat în legătură cu dependența economiei chineze de exporturi, ministrul a menționat că guvernul lucrează la măsuri pentru „a stimula dinamica consumului”.
„Economia Chinei își îmbunătățește performanțele, iar fundamentele sale pe termen lung rămân intacte. Aspectele pieței de consum, precum potențialul mare, reziliența și vitalitatea ridicată, continuă să existe”, a declarat el.
Moralul consumatorilor chinezi este în continuare afectat de criza imobiliară prelungită, nivelul crescut al șomajului în rândul tinerilor și stagnarea prețurilor, ceea ce îi determină pe mulți să amâne cumpărăturile.
Vânzările cu amănuntul din China, un indicator esențial al moralului consumatorilor, au crescut cu 4,8% în luna iunie, conform datelor oficiale publicate marți, o cifră ușor sub prognoze.
După o perioadă de patru luni de deflație, prețurile de consum au înregistrat o ușoară creștere în iunie, conform acestor statistici.