Pictura murală din Franța cu Statuia Libertății acoperindu-și ochii stârnește controverse

Pictura murală din Franța cu Statuia Libertății acoperindu-și ochii stârnește controverse
Desen mural din Roubaix. FOTO: Sylvain Plazy / AP / Profimedia

Desenul, realizat în orașul Roubaix din nordul Franței, a generat multe reacții pe rețelele sociale, fiind perceput ca o critică la adresa politicilor de migrație promovate de președintele american Donald Trump, conform AFP.

Această pictură, care prezintă Statuia Libertății acoperindu-și ochii, a devenit virală pe rețelele sociale, atrăgând critici din partea susținătorilor lui Donald Trump, având la bază o contestare a politicii sale.

Artista olandeză Judith de Leeuw, creația acestei opere murale, a explicat că desenul se află pe un zid din Roubaix, un oraș cu o comunitate semnificativă de imigranți, scopul fiind de a reaminti ce ar trebui să reprezinte libertatea.

Ea a precizat că „libertatea nu pare a exista cu adevărat” pentru imigranți și pentru „cei marginalizați sau ignorați”.

„Am ales să o reprezint acoperindu-și ochii deoarece problemele globale au devenit copleșitoare. Ceea ce odată simboliza libertatea acum aduce cu sine tristețea pierderii semnificației”, a declarat de Leeuw într-o postare pe Facebook cu ocazia Zilei Independenței, pe 4 iulie.

Criticisți sever alegerea artistei de a folosi simbolul Statuii Libertății, cadou din partea poporului francez făcut americanilor în secolul al XIX-lea.

Tim Burchett, un membru republican din Tennessee al Camerei Reprezentanților, și-a exprimat indignarea pe platforma X, afirmând că opera „îl dezgustă”, menționând că are un unchi care a luptat și a murit în Franța în contextul conflictelor mondiale.

Într-un interviu cu Associated Press, de Leeuw a afirmat că nu va cere scuze.

„Nu mă simt ofensată de faptul că susținătorii lui Trump mă criticizează. Nu îmi pare rău. Acesta este mesajul pe care vreau să-l transmit”, a afirmat ea.

Orașul Roubaix a susținut inițiativa artistică, viceprimarul responsabil cu cultura, Frédéric Lefebvre, explicând pentru France 3 că aceasta transmite un mesaj politic profund și semnificativ.

De la întoarcerea lui Trump la putere, în condiții de crescândă nemulțumire față de imigrație, acesta a demarat o campanie extremă, care a provocat adesea conflicte cu autoritățile judiciare ce își propuneau să impună restricții.

Imigranți din diverse țări au fost deportați în locații îndepărtate, cum ar fi Sudanul de Sud și țara africană Eswatini.

Un sondaj Gallup recent a evidențiat că o proporție din ce în ce mai mare de americani consideră imigrația ca fiind „benefică”, în timp ce susținerea pentru politicile de deportare în masă ale lui Trump scade.

Pictura murală din Roubaix a fost realizată în cadrul unui festival dedicat culturii urbane, susținut de administrația locală.

Roubaix, un oraș cu provocări economice semnificative, a cunoscut declinul industrial odată cu prăbușirea sectorului textil, care atrăgea muncitori migranți din diverse regiuni.

Recomandari
Show Cookie Preferences