„Este nedrept ca doar unii să suporte taxele și amenzile.” Noi reglementări pentru românii ce nu își plătesc dările la stat, prezentate de ministrul Dezvoltării

„Este nedrept ca doar unii să suporte taxele și amenzile.” Noi reglementări pentru românii ce nu își plătesc dările la stat, prezentate de ministrul Dezvoltării
Cseke Attila, Foto: AGERPRES

Conducătorii auto care își pierd permisul vor trebui să achite toate impozitele și taxele datorate statului înainte de a-l putea recupera. Aceleași condiții vor fi impuse românilor pentru a putea achiziționa un vehicul sau pentru a obține autorizație pentru o locuință, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, oferind detalii despre proiectul aflat în lucru de către guvern.

În plus, finanțarea acordată autorităților locale va fi diminuată cu suma pe care nu au reușit să o colecteze din taxe și impozite.

„Există o parte a societății care nu a contribuit la buget de ani de zile”

Aceste declarații au fost făcute de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la Antena3 CNN, unde a prezentat un proiect de lege pentru o colectare mai eficientă a impozitelor către stat.

„Este nedrept ca doar unii să plătească taxe și impozite, iar alții să nu contribuie deloc la bugetul statului. Observăm că există o parte a populației care de mult timp nu a despăgubit statul.”

„Unii ignoră obligațiile fiscale, iar alții ar putea avea motive sociale, dar chiar și în aceste cazuri, se poate observa că persoanele cu dificultăți financiare plătesc totuși datoriile”, a precizat ministrul.

Recuperarea permisului suspendat va fi condiționată de plata datoriilor la stat

Cseke Attila a explicat că șoferii carora li se suspendă permisul vor putea să-l recupereze doar după ce își achită toate impozitele datorate statului.

„Dacă ți-a fost reținut permisul și vrei să-l recuperezi, trebuie să ai toate datoriile locale plătite. De exemplu, dacă ești rezident în București și ai primit o amendă în Timișoara, aceasta va contribui la bugetul primăriei din Timișoara doar dacă o plătești acolo; altfel, suma va afecta bugetul Bucureștiului. Așadar, vânzarea se face în funcție de domiciliu, chiar dacă sancțiunea a fost dată în alt oraș.”

Reguli noi și pentru amenzile auto

Ministrul a anunțat că cei care nu își plătesc amenzile auto în termen de 90 de zile vor avea permisul reținut până când își vor achita datoriile.

„Dacă nu achiți amenda auto, după 90 de zile permisul va fi reținut pana la zeroul datoriilor, pentru că ai primit amenzi pentru încălcarea regulilor de circulație și nu ai de gând să le plătești. Este nevoie de o formulare legală bine gândită pentru a evita eventuale probleme de constituționalitate. Discuțiile pe tema amenzilor contravenționale sunt în desfășurare.”

Cumpărarea unei mașini va fi condiționată de plata impozitelor locale

Aceleași reguli se vor aplica și pentru cei care doresc să achiziționeze un automobil.

„Când vrei să cumperi un vehicul, conform legii, trebuie să dovedești că ai plătit impozitele către bugetul local. Fără această dovadă, nu poți vinde. De asemenea, cumpărătorul, deși are fondurile necesare, trebuie să respecte această regulă. Deocamdată, nu există verificări care să asigure că acesta și-a plătit impozitele.”

Dacă un cetățean are domiciliul în Oradea și dorește să cumpere o mașină din Timișoara, va trebui să obțină un certificat de atestare fiscală de la primăria din Oradea. Abia apoi poate finaliza tranzacția.

Este necesar creare de mecanisme prin care aceste datorii să fie soluționate față de autoritățile locale, deoarece se discută despre echitate - nu este corect ca doar unii cetățeni să fie obligați să plătească.”

Cei cu datorii la stat nu vor mai primi autorizații de construcție

Ministrul a menționat că persoanele care doresc să construiască o locuință nu vor fi autorizate în cazul în care au datorii la stat: „Vor fi introduse măsuri suplimentare, astfel încât să asigurăm venituri necesare, iar legitimarea legală va fi: pentru a obține o autorizație de construcție, trebuie să ai datoriile plătite.”

În plus, persoanele beneficiare de ajutoare sociale care nu își achită taxele vor avea datoriile reținute din sursă.

Reguli vor fi impuse și primăriilor, care vor vedea o scădere a finanțării dacă nu reușesc să colecteze eficient taxele.

„Vor fi propuse măsuri legislative, cum ar fi reducerea subvențiilor și cotele defalcate de la bugetul de stat, în funcție de suma necolectată. De asemenea, statul român trebuie să creeze mecanisme care să ajute autoritățile locale să colecteze fondurile. Chiar și în cazul reținerilor la sursă, dacă autoritatea locală nu își îndeplinește obligațiile, va scădea și finanțarea de la centru”, a conchis ministrul Dezvoltării.

Recomandari
Show Cookie Preferences