VIDEO: Suma record plătită de stat pentru un kilometru de autostradă în România – Tronsonul montan al Autostrăzii „Unirii” A8 a fost atribuit

VIDEO: Suma record plătită de stat pentru un kilometru de autostradă în România – Tronsonul montan al Autostrăzii „Unirii” A8 a fost atribuit
Autostrada A8, in zona Coada Lacului Bicaz - Poiana Teiului / Sursă: CNIR

Grupul de firme UMB a câștigat contractul de proiectare și execuție pentru cel mai challenging tronson montan al Autostrăzii „Unirii” A8, cu o ofertă de aproximativ 1,17 miliarde de euro.

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a anunțat, vineri, că a adjudecat contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2B Grințieș-Pipirig către Asocieri precum SA&PE CONSTRUCT S.R.L (lider asociere), Euro-Asfalt d.o.o. și TEHNOSTRADE S.R.L., sub egida Spedition UMB S.R.L.

Firmele SA&PE, Spedition UMB și Tehnostrade fac parte din grupul de construcții al antreprenorului Dorinel Umbrărescu, renumit ca unul dintre cei mai prolifici constructori din domeniu din România.

Euro-Asfalt, companie din Bosnia-Herțegovina, colaborează cu UMB pentru a finaliza tunelurile lipsă de pe Autostrada A1 Margina – Holdea.

Costul de 1,17 miliarde de euro pentru 31,5 kilometri

Contractul atribuit pentru tronsonul de 31,5 kilometri din Neamț a fost acceptat pentru suma de 5,97 miliarde lei (fără TVA), echivalentul a circa 1,17 miliarde euro, ceea ce reprezintă un cost de aproape 38 de milioane de euro pe kilometru, cel mai mare cost per kilometru pentru o autostradă în România.

Durata de execuție a lucrărilor este de 54 de luni (14 luni pentru proiectare și 40 de luni pentru execuție).

„Odată cu alegerea constructorului pentru cel mai provocator tronson al Autostrăzii Unirii, se finalizează o etapă importantă privind atribuirea contractelor pe secțiunea montană a Autostrăzii A8. Rezultatul de astăzi subliniază angajamentul CNIR de a dezvolta o infrastructură modernă și sustenabilă, asigurând astfel conectivitatea între regiunile istorice ale României, sporind siguranța rutieră și atrăgând noi investiții. Proiectul reprezintă o provocare tehnică semnificativă pentru constructorii cu experiență în proiecte de amploare,” a declarat Gabriel Budescu, directorul general al CNIR.

Construcții complexe: 70% din tronson va include tuneluri și viaducte

Lotul 2B de pe A8, între Grințieș și Pipirig, este cel mai dificil tronson al Autostrăzii Unirii, având o complexitate tehnică ridicată, cu multe structuri și lucrări extensive de consolidare și excavare:

  • 16 tuneluri (cel mai lung de 940 metri)
  • 60 de poduri și viaducte, inclusiv două poduri cu lungimea de peste 1.000 metri (cel mai lung se află peste râul Bistrița, având 1.275 metri)
  • aproximativ 20 de kilometri de pasaje și tuneluri, reprezentând aproape 70% din lungimea totală a tronsonului
  • 12,7 milioane mc de excavări. Materialul excavat din șantier poate fi oferit autorităților locale ca surplus, fără plată.

„Lotul 2B din Neamț va include un nod rutier lângă Tulgheș (UAT Grințieș), o conexiune cu lotul 2A și o descărcare provizorie la est, asigurând astfel funcționalitatea independentă în legătură cu lotul 2C (Pipirig-Vânători Neamț/Leghin),” a transmis CNIR.

Autostrada Unirii A8, lotul 2B Grințieș – Pipirig / Sursă: CNIR

A8 montan, noua autostradă a antreprenorului Umbrărescu

După ce a câștigat și lucrează la o mare parte din Autostrada „Moldovei” A7, grupul de firme al antreprenorului Dorinel Umbrărescu își extinde influența pe sectoarele montane ale Autostrăzii „Unirii” A8, care leagă Moldova de Transilvania.

Dintre cele cinci sectoare de munte, UMB a fost contractat pentru două, iar pe alte două a fost declarat câștigător. Un al cincilea sector a primit oferte, inclusiv din partea UMB, dar contractul nu a fost încă semnat.

Dintre aceste sectoare, patru sunt administrate de CNIR, iar unul a fost licitat și contractat de CNAIR.

Progresul pentru Autostrada „Unirii” A8

Autostrada A8 cuprinde în total 11 tronsoane, aflate în diferite etape de implementare, iar în prezent doar două sunt în construcție (tronsonurile montane dinspre Tg. Mureș și Tg Neamț).

Tronsonul A8 de la Târgu Mureș la Miercurea Nirajului (24,4 km) se află în prezent în construcție, cu un contract semnat de firma turcească Nurol în primăvara anului 2024, având ca termen de finalizare sfârșitul anului 2026.

Mai departe, tronsonul de la Sărățeni până la Pipirig (județul Neamț) a fost împărțit în cinci loturi montane, care sunt fie scoase la licitație, fie deja contractate.

Secțiunea montană Sărățeni-Pipirig-Leghin de pe A8 are o lungime totală de 135 km și include cinci loturi:

De asemenea, tronsonul Tg Neamț (Leghin) – Moțca (DN2), cu o lungime de aproape 30 km, a fost contractat tot cu UMB la finalul lunii septembrie 2023, iar lucrările au demarat recent.

Pentru tronsonul de la Moțca (DN2) la Târgu Frumos a fost lansată licitația în ianuarie, estimat să coste aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru 27 km.

Următorul tronson, Tg Frumos – Lețcani (la vest de Iași), a fost scoasă la licitație în februarie, cu o estimare de 1 miliard de euro pentru aproape 29 de kilometri de autostradă și 13 kilometri de drum de legătură.

În final, tronsonul care va ocoli Iașiul și va ajunge la granița cu Republica Moldova, până la noul Pod peste Prut de la Ungheni, a fost de asemenea scos la licitație, cu un cost estimat de 1,8 miliarde de euro pentru 33 de kilometri de autostradă ce vor include opt tuneluri și trei noduri rutiere.

Recomandari
Show Cookie Preferences