NATO și UE condamnă acțiunile hibrid de destabilizare ale Rusiei prin Serviciul Militar de Informații. Alegerile suspendate din România, menționate ca obiective ale Moscovei / Reacția MAE

NATO și UE condamnă acțiunile hibrid de destabilizare ale Rusiei prin Serviciul Militar de Informații. Alegerile suspendate din România, menționate ca obiective ale Moscovei / Reacția MAE
Steagul României alături de steagul UE și cel al NATO, Foto: DIRK WAEM / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană își reafirmă poziția fermă și clară în condamnarea activităților dăunătoare persistente ale Rusiei, conform unui comunicat emis vineri de Consiliul European. În aceeași zi, NATO a publicat o declarație similară, denunțând acțiunile cibernetice dăunătoare ale Federației Ruse și solicitând încetarea tuturor activităților hibride.

Cazul României este specific menționat în ambele declarații. „Campaniile hibride destabilizatoare ale Rusiei depășesc sfera cibernetică și includ și acte de sabotaj, perturbarea infrastructurii critice, atacuri fizice, manipularea informațiilor și alte acțiuni secrete sau coercitive. Recent, România a atribuit Rusiei un atac hibrid sofisticat care a perturbat semnificativ procesul electoral”, a declarat Consiliul European referitor la alegerile prezidențiale suspendate din 2024.

La sfârșitul anului 2024, în comunicările oficiale ale CSAT și ale autorităților din România, s-a menționat intervenția unui „actor statal” care nu a fost desemnat direct. Pe 18 decembrie, fostul președinte Klaus Iohannis a identificat Rusia, explicând motivele pentru care serviciile de informații au ajuns la această concluzie. „În domeniul serviciilor, aceste modele sunt bine cunoscute și se știe cine acționează astfel; în acest caz, a fost Rusia”, a afirmat Iohannis.

România este menționată și în comunicatul NATO referitor la hackerii ruși din gruparea APT 28, care au fost implicați în diverse atacuri cibernetice la nivel internațional.

„Reamintim că, în 2024, Germania și Republica Cehă au identificat individual activitățile grupului APT 28, susținut de GRU. De asemenea, suntem îngrijorați că același actor de amenințare a vizat alte entități guvernamentale naționale, operatori de infrastructură critică și alte organizații din cadrul Alianței, inclusiv din România”, adaugă NATO.

MAE: „Nu vom permite acest lucru. Nu vor câștiga”

România a reacționat prin Ministerul Afacerilor Externe, care a afirmat că „România condamnă aceste activități cibernetice ostile și împărtășește evaluarea NATO și a Uniunii Europene asupra faptului că acestea reflectă ignorarea, de către Federația Rusă, a cadrului normativ privind comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic, așa cum este definit la nivelul ONU. Facem apel la respectarea de către Federația Rusă a obligațiilor sale internaționale.”

Ministra Oana Țoiu a declarat pe platforma X că Rusia nu se limitează doar la războiul armat și la victimile civile, subliniind că acțiunile Rusiei se desfășoară și în afara frontului din Ucraina.

„Astăzi, alături de aliații noștri din NATO și de partenerii din UE, am condamnat ferm campaniile cibernetice desfășurate de actori subordonați serviciilor de informații ruse”, afirmă Țoiu.

„Este evident că nu doar democrația din România este vizată de aceste eforturi de interferență ale statelor străine, ci scopul acestora este de a submina fundația proiectului european: conștientizarea cetățenilor că împreună putem apăra mai bine valorile și teritoriile noastre și să construim un viitor mai bun”, adaugă Țoiu.

Rezultatele alegerilor prezidențiale din România arată că cetățenii nu doresc ca Rusia să aibă succes, reafirmă oficialul român.

„Nu vom permite acest lucru. Nu vor câștiga. Am demonstrat acest lucru împreună anul trecut, la alegerile prezidențiale din acest an și vom continua să facem acest lucru alături de partenerii noștri. Cetățenii României înțeleg jocul fricii și al minciunii asociate acțiunilor hibride ale Rusiei. În schimb, ei contribuie, prin adevăr și rațiune, la stoparea acestora în societatea noastră”, încheie Țoiu.

Recomandari
Show Cookie Preferences