Un portret aspru al României, subliniat de o prestigioasă publicație germană în timpul vizitei lui Nicușor Dan la Berlin

Un portret aspru al României, subliniat de o prestigioasă publicație germană în timpul vizitei lui Nicușor Dan la Berlin
Ilie Bolojan și Nicușor Dan la ceremonia de depunere a jurământului Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) analizează paradoxurile dezvoltării României, chiar în ziua în care președintele Nicușor Dan se află în Germania, conform Deutsche Welle.

Publicația, apropiată de cercurile creștin-democrate, subliniază că, în ciuda decadelor în care guverne au avut relații relevante cu nepotismul, clientelismul, corupția generalizată și alte forme de risipă a banilor publici, România a devenit una dintre economiile de frunte din sud-estul Europei.

FAZ menționează că starea infrastructurii finanțate cu bani europeni în multe zone ale țării reflectă tristețea pierderii unor sume enorme care au ajuns în mâinile greșite de-a lungul anilor.

Printre exemplele citate se numără aeroportul Henri Coandă, despre care Michael Martens, autorul analizei FAZ, afirmă că „te îndeamnă să-l părăsești cât mai repede”. De asemenea, acesta face referire la lipsa autostrăzilor.

Jurnalistul german observă că „anumite vile din București, suspecte a fi construite de politicieni și funcționari corupți cu fonduri europene deturnate, contrastează puternic cu gările degradate din provincie”, chiar dacă trenurile „sunt mai punctuale decât cele din Germania”.

Fondurile de autostrăzi deturnate

„Ceea ce s-a furat și deturnat în România în ultimele decenii ar putea umple un roman polițist. În special, dar nu exclusiv, partidul social-democrat, aflat deseori la putere, și baronii săi locali notabili, au excelat în acest domeniu”, afirmă FAZ.

În ciuda infrastructurii deficitare și a administrației ineficiente, PIB-ul României a ajuns la dublul celui din Grecia, în condițiile în care, acum două decenii, în 2005, „performanța economică anuală a României era de doar puțin peste două treimi din cea a Greciei”.

O altă statistică din UE care nu este de laudă plasează România pe primele locuri, referindu-se la exodul masiv al populației, care reflectă eșecul istoric al elitei politice de a oferi perspective reale cetățenilor acasă, conform FAZ.

Concluzia la care ajung jurnaliștii germani, conform Deutsche Welle, este evidențiată chiar din titlul analizei: „Țara a înregistrat o ascensiune economică nu datorită clasei politice, ci în mare parte în ciuda ei”.

O oportunitate nouă

FAZ aduce și un mesaj de optimism prudent în legătură cu noul context politic din București, marcate de președintele Nicușor Dan.

Întâlnirea lui Dan cu mediul de afaceri german și cu reprezentanții comunității românești din Germania sugerează o eră de reînnoire: o Românie care nu doar că își dorește să-și îmbunătățească imaginea după ani de corupție, dar care vrea să se dezvolte datorită dinamismului economic și calității noii conduceri politice.

„Matematician de profesie, cu un stil direct și uneori stângaci”, fostul primar al Capitalei este perceput ca fiind integru și eficient, notează FAZ.

Ziarul subliniază că, în cazul în care contracandidatul său nationalist ar fi câștigat, țara ar fi fost expusă unor jafuri fără precedent, completând că „anularea controversată a primului tur al alegerilor din noiembrie a dus la un rezultat care oferă țării o nouă oportunitate”.

Noul premier, Ilie Bolojan, are și el o reputație favorabilă. Totuși, provocarea pentru ambii lideri este extrem de complexă, începând cu reducerea deficitului bugetar și continuând cu reforme ale statului și ale serviciilor secrete.

Dacă își vor îndeplini obiectivele, FAZ observă că acest lucru ar putea duce la o creștere semnificativă a numărului românilor care decid să se întoarcă acasă.

Recomandari
Show Cookie Preferences