România și Germania au semnat un plan de acțiune comun pentru consolidarea relațiilor. Colaborarea în sectorul apărării printre priorități, anunță Nicușor Dan

Președintele Nicușor Dan a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, alături de cancelarul Friedrich Merz, că România și Germania doresc să își întărească relațiile economice, inclusiv în sectorul industriei de armament, un acord fiind în stadiu avansat de negociare.
„România și Germania beneficiază de un parteneriat de lungă durată. În plus față de această istorie, ne unesc valori comune pe baza cărora, prin planul de acțiune semnat, am definit direcțiile colaborării noastre viitoare. Am pus accent pe aspectele economice în discuțiile noastre”, a declarat Nicușor Dan după întâlnirea cu cancelarul german.
Germania este cel mai important partener comercial al României, schimburile comerciale atingând 42 de miliarde de euro anul trecut. „Am discutat în special despre oportunitățile din sectorul apărării și colaborarea în cadrul programului SAFE al Uniunii Europene”, a adăugat președintele.
„Negocierile avansate între Rheinnmetall și fabrica de la Mediaș a Romarm vizează un joint venture pentru producția de muniții. În ceea ce privește programul SAFE, suntem încă în etapa în care țările din Uniunea Europeană propun proiecte comune”, a explicat președintele.
Astfel, până la sfârșitul lunii, statele membre UE trebuie să prezinte sumele pe care sunt pregătite să le aloce programului SAFE de dotare a armatei europene, iar parteneriatele concrete sunt așteptate să fie anunțate până la mijlocul anului 2026. „Ne aflăm în etapa de explorare”, a spus Nicușor Dan.
Raport despre interferențele rusești
Un alt subiect discutat a fost conflictul dintre Rusia și Ucraina și cum poate Kievul să primească în continuare ajutor, în paralel cu măsuri menite să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a ajunge la masa negocierilor.
„Referitor la influența rusă, vreau să subliniez declarațiile apărute astăzi, prin care NATO și UE au discutat despre această influență asupra țărilor europene, incluzând și referiri la alegerile din România. Acesta este un aspect important pentru a înțelege evenimentele din România în ultimele luni”, a afirmat Nicușor Dan.
Cât despre campania de dezinformare condusă de Rusia în România, Nicușor Dan a menționat: „Ne propunem să venim într-un termen rezonabil cu un raport.”
În legătură cu aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, cancelarul Merz a subliniat că acest proces ar trebui să aibă loc după finalizarea altor două etape: în primul rând, stoparea conflictului și apoi reconstrucția postconflit a țării.
„Uniunea Europeană reprezintă o poveste de succes economic și securitate, ce înseamnă prosperitate pentru statele membre. Pe de altă parte, conform punctului de vedere al cancelarului Merz, când o țară îndeplinește toate cerințele, răspunsul Uniunii ar trebui să fie pozitiv pentru toate națiunile care aspiră la adesare”, a concluzionat Nicușor Dan.