Contrabandă cu minerale rare din China. Beijingul acuză implicarea serviciilor secrete externe

Vineri, autoritățile din China au tras un semnal de alarmă referitor la „operațiuni străine ce vizează obținerea ilegală” de materiale strategice precum mineralele rare. Acestea sunt uneori scoase din țară prin expedieri poștale, fiind declarate drept alte produse și realizate cu ajutorul localnicilor ce participă în activități frauduloase, conform agenției EFE, citată de Agerpres.
Ministerul Securității Statului din China a anunțat pe pagina sa oficială de WeChat că, în ultimii ani, a identificat încercări din partea unor servicii de informații externe și intermediari de a lua legătura cu cetățeni din China pentru a facilita smuggling-ul acestor resurse, care pot fi utilizate atât în scopuri civile, cât și militare.
Astfel de operațiuni au implicat expedierea unor pachete de dimensiuni mici, mascherarea materialelor interzise prin amestecarea acestora cu produse autorizate, schimbarea etichetelor produselor și modificarea căilor de transport, conform sursei menționate.
De asemenea, confruntată cu „imposibilitatea de a produce și rafina anumite metale rare pe cont propriu”, o țară nenumită din comunicatul ministerului ar fi început să adopte strategii de achiziție din exterior.
Ca reacție la taxele vamale impuse de președintele american Donald Trump asupra importurilor din China, Beijingul a instituit restricții la export pentru metale rare, un grup ce cuprinde 17 elemente esențiale pentru industria de apărare și aeronautică.
China deține resurse de metale rare estimate la 44 de milioane de tone, ceea ce reprezintă aproape jumătate din rezervele globale, potrivit Serviciului Geologic al SUA (US Geological Survey). Producția de minerale din pământuri rare a Chinei a fost de aproximativ 270.000 de tone anul trecut, rezultând în 69,2% din producția mondială.
În luna mai a acestui an, China și Statele Unite au ajuns la un armistițiu comercial de 90 de zile, în cadrul căruia au redus reciproc taxele vamale cu 115%. Aceasta a avut loc după ce taxele au crescut aproape la niveluri prohibitive ca urmare a escaladării represaliilor comerciale. Ulterior, în iunie, cele două părți au semnat un nou acord-cadru ce include anularea anumitor restricții și o promisiune a Chinei de a facilita exportul de metale rare.