Ce poate face o instituție de stat dacă nu dispune de suficiente resurse umane după restructurări / Răspunsul lui Ilie Bolojan

Premierul Ilie Bolojan afirmă că angajarea unei companii private reprezintă o „opțiune rațională” pentru a îndeplini sarcinile unei instituții de stat, în cazul în care aceasta se confruntă cu lipsa de personal după restructurări.
„Când o autoritate, fie locală, fie centrală, nu dispune de personal capabil sau suficient pentru a propune soluții, externalizarea devine o alegere rațională. Este esențial să nu păstrezi personal incompetent, iar în timp ce mentii un astfel de personal, să nu te angajezi și în externalizarea serviciilor”, a precizat premierul în cadrul unei conferințe de presă.
La o întrebare adresată de un reporter despre cum vor fi evitate situații precum cea de la Ministerul Energiei, care a apelat la o firmă privată pentru a elabora un proiect de OUG, Bolojan a explicat metoda sa de abordare.
Premierul a subliniat că și el a recurs la externalizare pe perioada activității sale în administrația locală.
„Atunci când am fost președinte al consiliului județean sau primar, majoritatea proiectelor erau gestionate de către echipa noastră, însă pentru anumite proiecte care necesitau expertiză specializată, am decis să externalizăm. Nu am păstrat personal excedentar, având în vedere că era ineficient să fac acest lucru în timp ce externalizăm”, a explicat Bolojan.
În martie 2025, Ministerul Energiei a semnat un contract cu firma CIGA Energy Advisory SRL, evaluat la 140.000 lei, pentru a asigura „suport pentru implementarea unui act normativ destinat protecției clienților finali de energie”.
Ministerul Energiei a motivat că personalul existent nu a fost suficient pentru elaborarea proiectului de Ordonanță de Urgență, care prevede ajutoare financiare pentru consumatorii vulnerabili.
Motivul angajării unei firme private pentru redactarea unei Ordonanțe de Urgență de către Ministerul Energiei
Contractul, în valoare de aproximativ 28.000 de euro, a fost semnat în perioada în care ministerul era în proces de reducere a posturilor.
Fostul ministru liberal al Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că decizia de a angaja o firmă privată a fost o dovadă de „eficiență administrativă și loialitate față de interesul public”, punând accent pe obținerea unui rezultat concret în timp util.
Sebastian Burduja a recunoscut că schema de personal era insuficientă. „La începutul lui 2025, reorganizarea abia începea, iar schema de personal nu era completată conform noii organigrame. Prin urmare, angajarea unui sprijin extern temporar a fost necesară și legală. Aceasta nu diminuează cu nimic meritele funcționarilor publici, căci personalul intern era déjà foarte solicitat.”
Ministerul a afirmat că a evaluat toate opțiunile disponibile și, având în vedere complexitatea cerințelor, a decis că este necesară expertiza externă pentru realizarea proiectului.
„Având în vedere complexitatea cerințelor și termenele stricte, abordarea și realizarea acestuia doar cu personal din Ministerul Energiei a fost considerată insuficientă. Consultarea cu alte entități a confirmat nevoia de expertiză externă. Aceasta decizie a fost, prin urmare, justificată”, a transmis Ministerul Energiei.
Reprezentanții ministerului menționează că „oferta CIGA ENERGY ADVISORY SRL a corespuns cerințelor, asigurând suportul tehnic necesar pentru implementarea actului normativ, având cel mai bun preț”.
Conform datelor SEAP, suma de achiziție a fost identică cu cea estimată, respectiv 140.000 lei.