Permisul auto va fi suspendat pentru neplata amenzilor de circulație în termen de 90 de zile, potrivit declarațiilor ministrului Cseke Attila

Permisul auto va fi suspendat pentru neplata amenzilor de circulație în termen de 90 de zile, potrivit declarațiilor ministrului Cseke Attila
Control in trafic, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunțat vineri intenția guvernului de a modifica legislația, astfel încât permisul auto să fie suspendat pentru cei care nu plătesc amenzile contravenționale de circulație în termen de 90 de zile de la primirea amenzii.

„Spre propunere este să suspendăm permisul de conducere în situația în care amenzile contravenționale rămân neplătite în interval de 90 de zile de la comunicarea acestora. De asemenea, restituirea permisului suspendat va fi condiționată de dovada achitării tuturor datoriilor acumulate de către posesorul acestuia. Dacă există o datorie neachitată, permisul nu va fi restituit până la realizarea plății”, a declarat vineri Cseke Attila.

Ministrul a fost întrebat de jurnaliști despre modalitatea de implementare a acestei măsuri, având în vedere că actuala legislație permite suspendarea permisului auto doar în cazul unor măsuri administrative aplicate pentru încălcări grave ale normelor rutiere.

„Vom propune ca în cazul neplății amenzii în termen de 90 de zile, ceea ce considerăm un interval rezonabil pentru orice contravenient, să existe o sancțiune suplimentară. Astfel, pe lângă amenda pentru nerespectarea regulilor de circulație, o altă sancțiune, ce în urma neplății va fi suspendarea permisului. Vom colabora cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a găsi formularea legală necesară implementării acestei măsuri”, a adăugat ministrul.

Imposibilitatea achiziționării sau radierii unui autovehicul în cazul datoriilor către stat

O altă măsură propusă de Cseke Attila prevede că radierea din circulație a unui autovehicul va fi posibilă doar în urma prezentării unui certificat de atestare fiscală, care dovedește că toate datoriile către bugetul de stat au fost achitate.

Această reglementare se va aplica și în cazul cumpărării de autovehicule.

„Cumpărătorul va avea posibilitatea de a achiziționa un autoturism și de a-l înmatricula pe numele său doar dacă nu are datorii restante. Conform legislației actuale, doar vânzătorul trebuie să prezinte un certificat de atestare fiscală, însă cumpărătorul nu are această obligație, în ciuda faptului că are fonduri disponibile”, a subliniat ministrul.

Aceste măsuri, prezentate vineri de premierul Ilie Bolojan și Cseke Attila, fac parte dintr-o reformă a administrației publice locale. Noul set de reglementări este inclus în pachetul de măsuri fiscale care urmează să fie aprobat până la finalul lunii.

„În săptămânile următoare, până la sfârșitul lunii iulie, aceste proiecte vor fi discutate, iar decizia privind adoptarea lor va fi stabilită în coaliție. Detalii vor fi comunicate până la finalul lunii iulie”, a declarat ieri premierul Ilie Bolojan.

Recomandari
Show Cookie Preferences