Austeritatea afectează și comisia secretizată de Ciolacu, unde membri pot să-și mărească salariile cu doar trei ședințe pe lună. Anunțul Executivului

Mihai Jurca, șeful Cancelariei prim-ministrului, a comunicat că se va realiza restructurarea comisiei descoperite de Ilie Bolojan. Membrii acestei comisii, care se ocupă cu Evaluarea Investițiilor Străine Directe (CEISD), vor avea un număr redus de membri în conducere și echipa tehnică, iar indemnizațiile lunare vor fi diminuate.
După o întrebare adresată de o publicație, Mihai Jurca a declarat că structura acestei comisii va fi desecretizată. Anterior, fostul premier Marcel Ciolacu a modificat componența comisiei și a impus secretizarea acesteia în ianuarie.
„Probabil în două săptămâni o să desecretizăm, odată cu adoptarea unei hotărâri sau ordonanțe. Nu va fi nicio problemă”, a declarat Jurca, referitor la întrebarea privind desecretizarea componenței comisiei.
Conducerea comisiei va avea un număr identic cu cel al CSAT
Întrebat despre criteriile de reducere a numărului de membri ai comisiei, Jurca a menționat că „trebuie să ne aliniem la modelul CSAT.”
„CEISD este, practic, o variantă redusă a CSAT. Orice decizie de refuz a CEISD este validată de CSAT, astfel că este necesară o continuitate în structura acestora”, a subliniat Jurca.
Conform acestuia, numărul membrilor din conducerea comisiei va fi redus de la 11 la 7, „identic cu structura CSAT”.
Echipa tehnică va fi de asemenea diminuată, scăzând de la 73 la 45 de membri.
Indemnizații sub nivelul salariului minim pe economie
În prezent, comisia are cheltuieli de personal de 130.000 de euro lunar.
Jurca a afirmat că, deși comisia este una importantă, se întâmpină disfuncționalități.
Rolul acestei comisii este de a preveni situațiile în care achiziții private prin intermediul firmelor sau persoanelor paravan ar putea facilita accesul actorilor infractori, actorilor statali ostili sau grupurilor de crimă organizată.
Comisia trebuie să se asigure că nu există riscuri ca „infrastructura critică din România să fie achiziționată de entități care, deși aparent sunt companii românești, au în spate alți actori.”
Referitor la disfuncționalități, Jurca a menționat indemnizația, care actualmente atinge maximum 30% din salariul unui ministru, pentru fiecare ședință. „Deci, dacă această comisie avea trei întâlniri pe săptămână, indemnizația pentru cei 11 membri ai conducerii ajungea la 4.000 de lei net. Este o sumă considerabilă”, a spus Jurca.
Comisia dispune de o echipă de experți tehnici, iar indemnizația acestor experți era stabilită la maximum 20% din salariul unui ministru. Astfel, cheltuielile de personal ai CEISD ajung la aproximativ 30.000 de euro lunar, în funcție de frecvența ședințelor, conform explicațiilor șefului Cancelariei.
Acesta a adăugat că indemnizațiile vor fi reduse la 15% din salariul unui ministru, fiind acordate o dată pe lună.
Indemnizația exactă va fi de 1.500 lei pentru experți și 1.900 lei pentru membrii conducerii.
Întrebat de jurnaliști cum va fi afectată activitatea comisiei în urma reducerii indemnizațiilor sub salariul minim pe economie, Jurca a afirmat că „nu este un venit singular, este o remunerare suplimentară.”
Una dintre tranzacțiile semnificative analizate de comisie este achiziția diviziei de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România, de către compania de stat maghiară MVM Zrt.
Cum a fost secretizată componența comisiei
Această comisie a fost înființată în 2022 de prim-ministrul Nicolae Ciucă. Componența sa a fost modificată de mai multe ori, ultima dată în ianuarie 2025, de fostul premier Marcel Ciolacu, când a fost și secretizată.
În 2023, componența comisiei a fost ajustată din nou prin decizia premierului, iar modificările au fost anunțate public, conform informațiilor publicate.
Pe parcursul anului 2024, componența comisiei a fost modificată de două ori, iar aceste modificări au fost anunțate în mod public. Cealaltă variantă a CEISD a fost publicată în februarie 2024.
În ianuarie 2025, premierul Ciolacu a confirmat o nouă componență a CEISD, însă de această dată membrii comisiei nu au mai fost anunțați public, anexa la decizie specificând clar că „Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii.”
Ilie Bolojan a menționat, la sfârșitul lunii iunie, că pentru trei ședințe pe lună câștigă echivalentul unui salariu.
„Am descoperit recent un nou comitet special, pe lângă cel de la Eximbank, care analizează investițiile externe. Fiecare investiție străină în România implică o taxă de 10.000 de euro pentru aviz, iar o comisie de 11 membri se ocupă de validarea acestora. Membrii primesc o indemnizație echivalentă cu 30% din remunerația unui ministru pentru fiecare ședință. Astfel, în cazul a trei întâlniri pe lună, ar câștiga echivalentul unui salariu în plus. Modificarea acestei prevederi ar necesita acordul Parlamentului, ceea ce face procesul mai complicat. Este nedrept, dar aceste situații vor fi corectate în măsurile viitoare pe care Guvernul le va implementa pentru reducerea deficitului bugetar”, a declarat premierul Bolojan în timpul unei conferințe de presă dedicate măsurilor economice.