„Testat în Ucraina”: Oportunitate pentru producătorii de armament de a verifica eficiența în luptă

Ucraina a anunțat că va oferi companiilor internaționale din domeniul armamentului posibilitatea de a-și testa cele mai recente produse în contextul luptei împotriva invaziei rusești, conform unui comunicat emis joi de grupul Brave1, susținut de statul ucrainean, responsabil cu investițiile și achizițiile în sectorul militar, relatează Reuters.
În cadrul inițiativei „Testat în Ucraine”, companiile vor trimite produsele în Ucraina, vor oferi instruire online despre utilizarea acestora, apoi vor aștepta ca forțele armate ucrainene să le testeze și să transmită feedback, a menționat grupul într-un comunicat.
„Acest program ne ajută să înțelegem care tehnologii sunt disponibile și le permite companiilor să afle ce funcționează efectiv pe teren”, a declarat Artem Moroz, directorul departamentului de relații cu investitorii al Brave1, în cadrul unei conferințe privind apărarea desfășurată la Wiesbaden, Germania, pentru Reuters.
Moroz a subliniat că interesul pentru această inițiativă a fost considerabil, însă nu a dezvăluit numele companiilor înscrise în programul „Testat în Ucraine” și a refuzat să ofere detalii suplimentare despre modul de funcționare sau costurile asociate.
La peste trei ani de la invazie, trupele ruse continuă ofensiva pe o linie de front extinsă, măsurând peste 1.000 km, și intensifică atacurile aeriene asupra orașelor din Ucraina.
Ucraina se bazează pe o industrie de apărare în expansiune, care beneficiază parțial de investiții străine, pentru a contracara forța militară superioară și mai bine echipată a Rusiei.
Brave1, creată de guvern în 2023, funcționează ca un hub online unde companiile de apărare din Ucraina pot căuta investiții, iar unitățile militare pot comanda armament. Grupul a compilat o listă cu tehnologiile militare pe care dorește să le testeze, conform afirmațiilor lui Moroz.
„Avem o listă de priorități. Apărarea aeriană, incluzând noi capacități de apărare aeriană, interceptori de drone, soluții de ghidare bazate pe inteligență artificială, precum și tehnologiile pentru a contracara bombelor cu planare, sunt printre cele mai importante”, a explicat el.
Sistemele navale fără pilot și soluțiile avansate de control al focului, care includ ghidarea obuzierelor cu ajutorul inteligenței artificiale pentru o precizie mai mare, sunt, de asemenea, incluse în lista de priorități a Ucrainei.