ÎN DIRECT: Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

ÎN DIRECT: Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Sanctiuni împotriva Rusiei, Foto: GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia

Vineri, Uniunea Europeană a aprobat cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care include un plafon pentru prețul petrolului rusesc exportat, conform informațiilor oferite de surse diplomatice.

Un diplomat la Bruxelles a afirmat la finalul întâlnirii ambasadorilor UE de vineri dimineață că s-a ajuns la un acord privind un pachet de sancțiuni eficient și puternic.

Kaja Kallas, șefa diplomației europene, a declarat că acest pachet reprezintă unul dintre cele mai severe măsuri adoptate până acum împotriva Rusiei.

Kallas a explicat că pachetul va reduce și mai mult bugetul de război al Kremlinului, vizând 105 nave ale flotei ruse și persoanele care le sprijină, limitând astfel accesul băncilor rusești la finanțare. De asemenea, se vor interzice conductele Nord Stream, iar prețul maxim pentru petrolul rusesc va fi redus.

Ea a menționat că se va exercita o presiune suplimentară asupra industriei militare ruse, asupra băncilor chineze implicate în ocolirea sancțiunilor și se vor bloca exporturile de tehnologie folosite în drone. În premieră, va fi inclus în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile vizează și persoanele care îndoctrinează copii din Ucraina, iar scopul este de a crește costurile pentru Moscova, astfel încât să se oprească agresiunea.

Slovacia a renunțat la opoziție față de sancțiuni

Aprobarea acestui pachet a devenit posibilă după ce Slovacia a decis să nu mai blocheze sancțiunile, conform Reuters.

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat recent că a obținut ce putea în această situație, având în vedere că țara sa a blocat anterior sancțiunile în speranța de a primi garanții împotriva pierderilor cauzate de un alt plan al UE ce vizează stoparea importurilor de gaze rusești din 2028.

Fico a menționat într-un mesaj video postat pe Facebook că ar fi contraproductiv să continue blocarea pachetului de sancțiuni.

Ambasadorii statelor membre UE s-au întâlnit vineri dimineață pentru a aproba noile sancțiuni.

În luna precedentă, Comisia Europeană a propus acest pachet de sancțiuni ca reacție la invazia Ucrainei din 2022, axându-se pe veniturile energetice, sectorul bancar și industria militară a Rusiei.

Inițial, pachetul a inclus un plafon variabil pentru petrolul rusesc, stabilit la 15% sub prețul mediu de piață al țițeiului din ultimele trei luni, conform diplomaților.

Astfel, propunerea va interzice și tranzacțiile efectuate cu gaze provenind din conductele Nord Stream și cu băncile care participă la eludarea sancțiunilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences