FOTO Cum se prezintă șantierul celor mai lungi tunele feroviare din România și ritmul de lucru al „cârtițelor”

Pe noua linie feroviară care leagă Brașov de Sighișoara sunt în construcție patru tunele – două cu o lungime de 7 km și două de 5 km –, care se vor ridica la rangul de cele mai lungi din țară. Lucrările la două dintre acestea au avansat semnificativ, în timp ce activitatea la tunelele Homorod a fost temporar încetinită din cauza condițiilor terenului.
Secțiunea Apața-Cața este recunoscută ca fiind cea mai spectaculoasă, dar și cea mai complexă și costisitoare porțiune de pe ruta Brașov – Sighișoara. În acest areal, patru „cârtițe” (TBM) săpă în aceeași vreme două perechi de tunele: Ormeniș (7 km) și Homorod (5,1 km).
Lucrările de forare pentru perechea de tunele Homorod (5,1 km lungime) au debutat în octombrie 2024. Prima forajă din perechea Ormeniș (7 km lungime) a început în martie 2024.
În zona sudică a șantierului, la Portalul 2 (Ormeniș), TBM-urile Eleni și Varvara au realizat peste 3,2 kilometri de tunel în colaborare, conform celor anunțate de compania Aktor.
Pe partea nordică, de la Portalul 3 (Homorod), TBM-urile Alexandra și Konstantina și-au început activitatea în sezonul rece, având însă întârzieri temporare din cauza condițiilor de teren. Totuși, aceste echipamente au reușit să depășească împreună 500 de metri de foraj și sunt complet integrate în munte, conform informațiilor oferite de compania Aktor.
În prezent, echipele efectuează o medie zilnică de 18 metri de tunel și instalează 12 inele de beton pe zi în zona de lucru de la Ormeniș, a declarat reprezentantul companiei grecești.
Cel mai lung tunel feroviar din România, pe care circulă trenuri, este situat pe ruta Brașov – Întorsura Buzăului, având o lungime de 4 km și fiind construit cu peste 90 de ani în urmă.
Lucrările de construcție pe ruta Brașov – Sighișoara vor continua în următorii ani, iar trenurile parcurg distanța de 128 km în mai bine de trei ore, cu întârzieri frecvente.