Reguli noi pentru stocarea gazelor: Nivelurile depozitelor în sezonul estival

Uniunea Europeană a emis vineri o nouă legislație ce extinde reglementările privind stocarea gazelor până în anul 2027, având în vedere că reglementările anterioare urmau să își încheie valabilitatea în decembrie.
Consiliul European, responsabil de agenda politică a UE, a anunțat că statele membre vor fi obligate să atingă un prag de 90% din capacitatea de stocare a gazelor până la 1 decembrie a fiecărui an, cu o flexibilitate de până la 10% în circumstanțe dificile.
În plus, obligațiile de livrare a gazelor pot fi reduse cu 5% în cazul unor condiții de piață mai puțin favorabile.
Cerințele intermediare de stocare vor avea un caracter orientativ, facilitând astfel achizițiile de gaze atunci când condițiile sunt avantajoase.
Principala modificare constă în extinderea cerinței actuale care obligă statele membre să mențină rezerve adecvate de gaze înainte de sezonul rece cu încă doi ani.
„Această măsură are scopul de a reduce vulnerabilitatea Uniunii Europene la variațiile de preț cauzate de tensiuni geopolitice, în special în contextul conflictului din Ucraina, asigurându-se totodată un echilibru între securitatea energetică și principiile pieței”, conform unui comunicat al Consiliului.
Flexibilitate în termenele de stocare
Noua modificare menține obiectivul de stocare de 90%, introducând totodată o flexibilitate suplimentară care le permite statelor membre să se adapteze la condițiile de piață fluctuante și să evite posibilitatea manipulării pieței.
Această flexibilitate le va permite statelor să reacționeze mai rapid la schimbarile pieței și să obțină oferte mai avantajoase la achiziționarea de gaze, asigurând în același timp securitatea aprovizionării.
Obiectivul obligatoriu de stocare de 90% se va aplica, însă termenul de îndeplinire va fi flexibil, fiind stabilit între 1 octombrie și 1 decembrie, înlocuind termenul limită anterior de 1 noiembrie.
Se va introduce o marjă de 10% pentru circumstanțe dificile în ceea ce privește umplerea depozitelor. De asemenea, printr-un act delegat, Comisia Europeană va avea capacitatea de a adăuga încă 5% flexibilitate în cazul unor condiții de piață desfavorabile persistente.
Obiectivele intermediare în ceea ce privește stocarea vor deveni orientative, permițând participanților la piață să achiziționeze gaze pe parcursul întregului an, în funcție de condiții favorabile.
Starea actuală a depozitelor de gaze în sezonul estival
În prezent, depozitele de gaze din Europa sunt umplute în medie în proporție de 64%. În România, nivelul stocării a ajuns la 62% în această perioadă.
Regulamentul privind stocarea gazelor a fost adoptat în iunie 2022, ca răspuns la criza energetică, având ca scop menținerea unor niveluri adecvate de stocare esențiale pentru furnizarea de energie către gospodării și afaceri în sezonul rece, întărind astfel securitatea energetică a Europei.
Regulamentul a stipulat obligații de stocare, cerând instalațiilor de stocare subterană din fiecare țară să fie umplute la minimum 80% din capacitate până la 1 noiembrie 2022 și la 90% până la 1 noiembrie 2023, iar la fiecare an ulterior.
După stabilirea obiectivului de 90%, Uniunea Europeană a reușit să o depășească constant înainte de începerea iernii. Prelungirea acestora până în 2025 asigură un nivel ridicat de siguranță a aprovizionării, luând în considerare și provocările pieței globale de gaze.
Depozitele acoperă aproximativ 30% din consumul de gaze al Uniunii Europene în timpul iernii.
La 5 martie 2025, Comisia Europeană a propus extinderea regulamentului cu încă doi ani, pentru a asigura continuitatea securității aprovizionării energetice în întreaga UE, precum și stabilitatea pieței europene de gaze. Acordul privind regulamentul modificat a fost încheiat de Consiliu și Parlamentul European pe 24 iunie 2025.