Un sat bulgar cucerește turiștii chinezi cu un produs local autentic, iar cererea este clară: doresc să guste chiar acolo.

Un sat bulgar cucerește turiștii chinezi cu un produs local autentic, iar cererea este clară: doresc să guste chiar acolo.
Turistă chineză gustând produse la terasa unui restaurant dintr-o zonă rurală, FOTO: Peter Parks / AFP / Profimedia Images

În fiecare an, sute de turiști din China vin în satul montan Momchilovți pentru un festival dedicat iaurtului local, apreciat pentru beneficiile sale asupra sănătății și tot mai popular în rândul cumpărătorilor chinezi.

Vizitatorii chinezi se apropie de localnicii din comunitatea aflată în Munții Rodopi, aproape de granița cu Grecia. În piața satului, muzicieni și cimpoieri îmbrăcați în costume tradiționale deschid spectacole de folclor sub soarele blând de vară.

Producătorii regionali de iaurt și brânzeturi, mulți dintre ei cu un început de conversație în chineză, oferă degustări și vând produse proaspete.

Ge Lin, un turist chinez de 37 de ani, spune că iaurtul bulgăresc este extrem de popular în China, iar el își dorește să guste exact produsul local.

Cum a ajuns iaurtul produs în satul bulgar să cucerească piața din China

În 2009, o firmă chineză din sectorul lactatelor a adus în țară culturile bacteriene identificate în iaurtul local; produsul său, sub marca Mosilian, este acum prezent în majoritatea supermarketurilor chineze.

La începutul secolului XX, microbiologul bulgar Stamen Grigorov și zoologul rus Elie Metchnikoff au demonstrat că iaurtul poate sprijini longevitatea țăranilor bulgari.

Penka Petrova, profesor și director al Institutului de Microbiologie din cadrul Academiei Bulgare de Științe, afirmă că iaurtul bulgăresc conține Lactobacillus bulgaricus și alte bacterii specifice regiunii, care stimulează sănătatea, imunitatea și longevitatea.

Potrivit ei, iaurtul bulgăresc poate reprezenta unul dintre primele probiotice utilizate în lume și este folosit în tratamente pentru diferite afecțiuni, în timp ce fiecare tulpină izolată din iaurtul de casă are trăsături distincte.

Caracteristicile iaurtului variază în funcție de anotimp

Studiile științifice recente indică faptul că lactatele fermentate din Bulgaria pot susține sănătatea generală.

Dimitar Dancev, în vârstă de 37 de ani, dintr-o familie de crescători care îngrijește animale în zonă de patru generații, explică că iaurtul local se prepară din lapte de vacă sau de oaie, iar proprietățile sale variază în funcție de sezon.

Primăvara, când pășunile oferă iarbă proaspătă, iaurtul își poate dezvălui arome caracteristice, iar toamna, când iarba se usucă, textura laptelui devine mai densă.

Mitra Pareva, 95 de ani, spune că iaurtul a făcut parte din alimentația sa zilnică de-a lungul întregii vieți.

Iaurtul îmi face bine; printre primele alimente de pe masa mea se numără pâinea și iaurtul, spune ea.

Recomandari
Show Cookie Preferences