Sindicatele contestă concedierile din Guvern: „Acțiune ilegală și abuzivă”. Se solicită reluarea reorganizării

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) și Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului României (SAALG) solicită reintegrarea procesului de reorganizare a Cancelariei Prim-Ministrului într-un cadru legal, transparent și cu participarea activă a organizațiilor sindicale reprezentative, conform Agerpres.
Cele două organizații sindicale îndrumă că, în absența respectării dialogului social, vor apela la instituțiile europene competente, inclusiv Comisia Europeană, pentru a solicita inițierea unei proceduri de infringement împotriva României, din cauza încălcării legislației comunitare privind consultarea și informarea lucrătorilor.
„Nerespectarea legislației în procesul de reorganizare a Cancelariei Prim-Ministrului reprezintă un demers politic ce poartă ‚amprenta’ Republicii Socialiste România”, se subliniază în comunicat.
FNSA și SAALG avertizează că reorganizarea instituțională, demarată cu urgență și fără o consultare reală, constituie „o acțiune ilegală și abuzivă”, deoarece contravine inclusiv prevederilor Contractului colectiv de muncă și ale Acordului colectiv aflate în vigoare.
„Considerăm că ignorarea acestor obligații legale și a principiului dialogului social subminează valorile democratice ale unei administrații responsabile și afectează grav credibilitatea unui Guvern care se dorește ‚pro-european’. Prin lipsa unui dialog autentic cu partenerii sociali, se încalcă flagrant principiile statului de drept, creând condiții pentru comportamente arbitrare și autoritare, contrare normelor democratice. Instituția pe care o conduceți nu este o proprietate privată, iar funcția publică necesită respectarea drepturilor constituționale și a legislației naționale și europene, nu gestionarea discreționară a resurselor umane și instituționale”, au transmis organizațiile sindicale.
Sindicatele au atras atenția că sunt în curs de desfășurare „o epurare politică, organizată și mascată sub pretextul austerității și responsabilității”.
„Dorința de eliminare a angajaților incomozi, care au avut curajul să protesteze, semnaleze abuzuri sau injustiții, se manifestă prin acțiuni administrative, motivate politic, împotriva liderului sindical. România se distanțează rapid de valorile democratice”, se menționează în document.
Șeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că instituția va suferi o reorganizare. Jurca a explicat că vor fi desființate 40% dintre posturi, inclusiv cele ocupate de demnitari, precum secretari de stat și consilieri de stat, ceea ce va produce o economie de 850.000 de lei lunar.