Regatul Unit adoptă o măsură rar întâlnită și dezvăluie identitatea a 18 spioni ruși: „Spionii GRU desfășoară o campanie pentru destabilizarea Europei”

Guvernul britanic a identificat 18 spioni ruși și unitățile din care fac parte, aceștia fiind responsabili pentru atacuri cibernetice în Marea Britanie, conform unei declarații făcute vineri de ministrul de externe David Lammy.
Lammy a subliniat că Rusia a țintit, în ultimii ani, mass-media, furnizorii de telecomunicații, instituțiile politice și democratice, dar și infrastructura energetică din Marea Britanie.
Dintre cei menționați, doi spioni au fost implicați în instalarea unui program spyware denumit X-Agent pe un dispozitiv utilizat de Iulia Skripal, fiica fostului agent Serghei Skripal, înainte ca aceștia să fie otrăviți cu novichok în Salisbury, în 2018.
Atât Skripal cât și fiica sa au reușit să supraviețuiească, însă o altă victimă, Dawn Sturgess, a decedat după ce a manipulat o sticluță de parfum care conținea otrava.
Programul X-Agent este asociat cu grupul de hacking Fancy Bear, legat de unitatea 26165 din cadrul serviciului militar de informații GRU al Rusiei, asupra căreia au fost impuse sancțiuni.
Guvernul britanic a mai afirmat că unii agenți din această unitate au fost implicați în atacul asupra teatrului din Mariupol, Ucraina, unde au murit sute de civili, inclusiv copii. De asemenea, aceștia au desfășurat diverse operațiuni cibernetice menite să sprijine regimul președintelui rus.
„Provocările hibride și agresiunea Rusiei nu ne vor slăbi niciodată”
David Lammy a declarat că Regatul Unit dezvăluie identitatea spionilor și hackerilor ruși pentru a întări securitatea națională. „Spionii GRU sunt implicați într-o acțiune de destabilizare a Europei, afectând suveranitatea Ucrainei și amenințând siguranța cetățenilor britanici”, a adăugat el.
„Kremlinul trebuie să știe că observăm activitățile lor ascunse și nu le vom tolera. Din acest motiv, luăm măsuri ferme prin impunerea de sancțiuni asupra spionilor ruși,” a continuat Lammy. „Provocările hibride și agresiunea Rusiei nu ne vor slăbi. Angajamentul Regatului Unit și al aliaților noștri față de Ucraina și securitatea Europei rămâne neclintit.”
Lista persoanelor sancționate a fost făcută publică online, sancțiunile implicând, în majoritate, înghețarea activelor și restricții de călătorie.
De asemenea, autoritățile britanice au aplicat sancțiuni unei entități denumite „Inițiativa Africană”, acuzată de răspândirea dezinformării legate de sănătate în Africa de Vest.
Măsură fără precedent
Acțiunea de sancționare directă a spionilor reprezintă o intensificare a strategiei britanice, care anterior se concentra în principal pe politicieni, instituții financiare și lideri militari.
În luna mai, Marea Britanie a anunțat sancțiuni ce vor viza zeci de entități implicate în sprijinirea mașinăriei militare a Rusiei, a exporturilor de energie și a războiului informațional, dar și instituții financiare care facilitează invazia Rusiei în Ucraina.
La acel moment, Ministerul de Externe a declarat că Rusia nu a respectat încă cerința de încetare imediată a focului, solicitata acum mai bine de două luni de liderii internaționali.
Potrivit estimărilor din iunie, sancțiunile impuse Rusiei au privată țara de cel puțin 450 de miliarde de dolari în fonduri destinate războiului, între februarie 2022 și iunie 2025.
De la asumarea funcției, David Lammy a adoptat o poziție fermă în raport cu Rusia, referindu-se la situația actuală ca fiind finalul epocii post-Război Rece și subliniind că protejarea cetățenilor britanici presupune o opoziție față de acțiunile lui Putin.