Trump avertizează din nou despre țările BRICS: „Se va finaliza foarte repede”

Președintele american Donald Trump a reluat amenințările privind posibile taxe vamale pentru țările membre BRICS, susținând că va încheia existența acestui grup „foarte repede” în cazul în care se va consolida, potrivit agenției Reuters.
„Când am auzit de acest grup BRICS, format din șase țări, le-am afectat foarte, foarte tare. Dacă vreodată se transformă într-un grup semnificativ, se va termina foarte repede”, a declarat Donald Trump, fără a specifica care sunt cele șase țări, în condițiile în care în prezent BRICS include oficial 10 state.
Trump a declarat, de asemenea, că este decis să mențină statutul dolarului ca monedă de rezervă la nivel global.
În luna februarie, Donald Trump a amenințat BRICS că va aplica „tarife de 100%” dacă va încerca să submineze poziția dolarului american în comerțul internațional. Președinția Braziliei a renunțat la demersurile de a introduce o monedă comună pentru acest grup, propusă de anumiți membri anul anterior.
Relații tensionate cu SUA
Țările participante la summitul BRICS din luna iulie, desfășurat la Rio de Janeiro, au contestat acuzațiile lui Donald Trump referitoare la faptul că ar fi „antiamericane”, iar președintele brazilian a afirmat că lumea nu are nevoie de un „împărat”, în replică la amenințările liderului american legate de tarife suplimentare pentru această organizație.
La finalul summitului BRICS, președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva s-a comportat cu sfidare când a fost întrebat de jurnaliști despre amenințările tarifare formulate de Trump: „Lumea s-a schimbat. Nu dorim un împărat”.
„Aceasta este o grupare de țări care caută o modalitate diferită de organizare a lumii dintr-o perspectivă economică”, a spus el referitor la blocul comunitar. „Cred că din această cauză BRICS provoca disconfort”, a adăugat liderul brazilian.
Președintele Lula a reiterat că economia globală are nevoie de alternative la dolarul american. „Lumea trebuie să găsească un mod în care relațiile comerciale să nu depindă de dolar”, a declarat Lula jurnaliștilor la finalul summitului BRICS de la Rio de Janeiro.
„Desigur, trebuie să fim responsabili în aplicarea acestui lucru cu prudență. Băncile centrale trebuie să discute aceste aspecte cu băncile centrale din alte țări”, a adăugat președintele Braziliei. „Acesta este un proces care se desfășoară treptat, până ce se consolidează”, a concluzionat el.
BRICS a fost fondat oficial în 2009 de Brazilia, China, India și Rusia, iar Africa de Sud s-a alăturat în anul următor. În ianuarie 2024, au fost admise Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran, iar în acest an, Indonezia s-a adăugat organizației.