„Legea Vexler” pentru combaterea extremismului va fi retrimisă la Parlament pentru revizuire, anunță președintele Nicușor Dan

„Legea Vexler” pentru combaterea extremismului va fi retrimisă la Parlament pentru revizuire, anunță președintele Nicușor Dan
Nicușor Dan în Parlament Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Nicușor Dan a anunțat vineri că va retrimite „Legea Vexler” în Parlament, așteptând publicarea motivării Curții Constituționale prin care a evaluat conformitatea actului normativ cu legea fundamentală, potrivit Agerpres.

„În legătură cu legea inițiată de domnul Vexler, este esențial de menționat că aceasta completează o reglementare deja existentă și în vigoare. Am contestat-o la Curtea Constituțională, solicitându-i să decidă că aproximativ jumătate din articolele acestei completări sunt neconstituționale, opinie pe care o susțin în continuare, chiar dacă CCR a declarat contrariul”, a declarat președintele Nicușor Dan, într-o conferință de presă de la Ambasada României la Berlin, la finalul unei vizite de o zi în Germania.

După ce Curtea va publica motivarea în Monitorul Oficial în legătură cu sesizarea de neconstituționalitate, Nicușor Dan intenționează să solicite Parlamentului modificarea articolelor pe care le consideră problematice.

„Consider că lăsarea ambiguității în mai multe articole ale acestei legi este dăunătoare societății și va amplifica tensiunile observate între diverse grupuri, care s-au intensificat în ultimele 12 luni. După ce Curtea Constituțională va finaliza motivarea deciziei de respingere a obiecției mele de neconstituționalitate, într-un termen de zece zile, voi trimite Parlamentului acele articole contestate”, a adăugat Nicușor Dan.

Primul eșec la CCR pentru Nicușor Dan

CCR a respins, joi, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României, stabilind că prevederile contestate din Legea care interzice organizațiile și simbolurile fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe sunt constituționale.

„Curtea a constatat că legea supusă controlului de constituționalitate este clară și previzibilă, respectând astfel scopul său legitim de a proteja valorile sociale fundamentale ale unei societăți democratice, asigurând demnitatea umană și respectul pentru drepturile fundamentale”, se afirmă în motivația CCR.

Pentru a susține această concluzie, Curtea a explicat că ideologiile naziste, fasciste și legionare nu pot fi relativizate prin definiții legale, având rădăcini în realități sociale istorice ce au dus la regimuri politice criminale.

CCR subliniază că modificările contestate de Nicușor Dan sunt justificate, având ca scop protejarea democrației și a valorilor acesteia, prin instrumentele dreptului penal.

„Decizia Curții Constituționale este în conformitate cu valorile democratice europene și susține argumentele juridice folosite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, mai precizează CCR.

Sancțiuni între 3 luni și 3 ani pentru promovarea liderilor mișcării legionare

Conform legii adoptate de Parlament pe 11 iunie, „distribuirea de materiale fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe în orice formă se pedepsește cu închisoare între 1 și 5 ani, cu interzicerea anumitor drepturi”, iar dacă fapta se comite prin intermediul unui sistem informatic, „pedeapsa poate fi crescută cu 50%.”

Anterior, legea nu includea și materialele legionare, precizând doar: „Distribuirea prin intermediul unui sistem informatic de materiale rasiste și xenofobe se pedepsește cu închisoare între 1 și 5 ani.”

Legea introduce și pedepsește cu închisoare între 3 luni și 3 ani pe cei care promovează public cultul persoanelor asociate cu organizațiile fasciste.

„Promovarea în public a cultului persoanelor responsabile pentru crime de genocid sau crime de război, precum și promovarea ideilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, plus interzicerea drepturilor”, conform noilor prevederi.

În trecut, legea menționa pedepse similare pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid sau crime de război.

O altă modificare prevede că „negarea, contestarea sau justificarea Holocaustului se pedepsește cu închisoare între 6 luni și 3 ani, fără opțiunea amenzii.”

Explicația lui Nicușor Dan privind atacul la CCR

Președintele Nicușor Dan a clarificat într-o conferință de presă de luni motivele pentru care a decis să conteste legea la CCR.

„Nu susțin manifestările extremiste și întreb autoritățile despre amenințările primite de jurnaliști în noiembrie-decembrie 2024. Acestea sunt fapte concrete, iar statul român trebuie să reacționeze ferm.”

Nicușor Dan a spus că există „aspecte foarte neclare” în lege, dând un exemplu din Făgăraș, unde o asociație promovează Rezistența anticomunistă, având membri cu legături anterioare la mișcarea legionară. El se întreabă dacă aceasta ar putea fi considerată o organizație legionară.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences