Statul român ar putea genera venituri de până la 40 de miliarde lei din vânzarea participațiilor la companiile de stat

Un raport realizat de BT Capital Partners estimează că România ar putea obține între 26 și 40 miliarde lei (ceea ce corespunde la 1,3 – 2,1% din PIB) prin vânzarea participațiilor sale la companiile de stat.
Conform specialiștilor, preocuparea legată de pierderea controlului în urma privatizării prin listare parțială este eronată. Vânzarea unui pachet minoritar nu implică neapărat pierderea controlului, ci este o metodă prin care statul poate menține controlul strategic, beneficiind în același timp de capital, transparență și eficiență.
„Bursa de Valori București, alături de piețele internaționale, în special cele europene, se află într-un moment favorabil, atingând maxime istorice și beneficiind de redirecționarea fluxurilor financiare din SUA către Europa. În acest context, precum și având în vedere nevoile financiare semnificative ale României în 2025 și 2026, listarea unor acțiuni suplimentare ale companiilor de stat ar putea aduce beneficii atât în privința finanțelor publice, cât și asupra percepției investitorilor, precum și asupra guvernanței companiilor listate,” a declarat Daniela Secară, Director General la BT Capital Partners.
Pe baza previziunilor, fondurile de pensii din Pilonul II generează intrări lunare de aproximativ 1,9 miliarde lei, din care circa 25% sunt direcționate către piața de capital.
Aceste intrări contribuie deja și vor continua să susțină achizițiile de acțiuni la companiile listate principale.
Propuneri de implementare
Se sugerează lansarea de oferte publice secundare (SPO) sau plasamente private cu vânzare accelerată (ABB), pentru participații între 10% și 15% ale capitalului social al companiilor listate pe BVB, termen pentru Q3 – Q4 2025.
Avantajele unei astfel de inițiative includ:
- Atracția rapidă de capital
- Transparența și guvernanța îmbunătățite, prin aplicarea codului de guvernanță al BVB/OCDE
- Necesitatea reformelor corelate, incluzând liniile directoare OCDE și PNRR în privința guvernanței companiilor de stat
- Diversificarea acționariatului prin atragerea fondurilor de pensii și a institutiilor financiare.
- Menținerea disciplinei financiare, crescând eficiența operațională și asigurând raportarea riguroasă.
- Crearea de oportunități pentru investiții din partea fondurilor de pensii românești, care deservesc peste 8 milioane de contribuabili.
Există o cerere activă pe piață, exemplificată prin IPO-ul Hidroelectrica din 2023, care a fost suprasubscris cu 475% și a generat 6 miliarde lei din partea investitorilor retail.
Suprasubscrierea de șase ori în vârful ofertei s-a observat și în ultimele emisiuni de obligațiuni internaționale ale companiilor non-financiare ale statului, precum Romgaz și Electrica, care au oferit randamente comparabile cu titlurile de stat.
În plus, interesul investitorilor globali, cum ar fi BlackRock și Vanguard, este în creștere.
Listarea suplimentară a unor pachete minoritare de acțiuni deținute de stat ar putea reprezenta o soluție eficientă și sustenabilă pentru îmbunătățirea finanțelor României și ar elibera presiunea asupra surselor de finanțare necesare atenuării deficitului bugetar.
Prin această măsură, statul nu doar că va atrage resurse financiare semnificative, ci va contribui și la modernizarea economiei românești și integrarea mai profundă în piețele financiare europene.
Contextul economic
La finalul anului 2024, România a înregistrat un deficit bugetar record de 9,3% din PIB, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Această situație fiscală a generat avertismente de la Comisia Europeană, agenții de rating și ECOFIN și riscă să ducă la suspendarea fondurilor europene fără măsuri credibile de consolidare a situației financiare. De asemenea, Bursa de Valori București atinge maxime istorice, iar piața de capital se bucură de o creștere a lichidității și a interesului din partea investitorilor.
Paralele cu tendințele geopolitice curente arată o creștere a fluxurilor de capital către Europa, notează oportunitatea României de a beneficia de pe urma accesului facilităților de finanțare și atragerea unor investitori ce caută randamente superioare, în special în contextul menținerii ratingului de investimenti-class la nivel național. În iunie 2025, volumele de emisiuni de obligațiuni corporative high-yield din Europa au atins un maxim istoric de 23 miliarde euro, ca rezultat al scăderii costurilor creditării și a migrației capitalului din SUA către Europa.
Astfel, România are o oportunitate de a valorifica parțial participațiile sale în companiile de stat prin listări sau vânzări parțiale de acțiuni minoritare în companiile deja listate pe piața de capital.
Beneficiile importante ale acestei măsuri
- Conform ESA 2010, doar vânzările de active nefinanciare contribuie direct la îmbunătățirea deficitului public. Vânzările de active financiare pot reduce datoria, dar nu și deficitul. Astfel, valorificarea participațiilor minore de acțiuni în companiile strategice va permite:
- Generarea de venituri bugetare imediate pentru reducerea datoriilor sau finanțarea investițiilor.
- Menținerea controlului statului sau a unei poziții semnificative minoritare.
- Îmbunătățirea transparenței și a guvernanței corporative în cadrul companiilor de stat.
- Sprijinirea promovării pozitive a BVB și creșterea lichidității.
- Îmbunătățirea șanselor de includere în categoria piețelor emergente conform MSCI, inclusiv prin creșterea free-float-ului.