După o lungă perioadă de opoziție față de ajutorul pentru Ucraina, republicanii din Congres și-au ajustat viziunea pentru a se alinia cu Trump

Donald Trump a revizuit poziția sa privind suportul militar pentru Ucraina, anunțând dorința de a oferi ajutoare suplimentare, pe fondul frustării generate de persistenta agresivă a lui Vladimir Putin. Potrivit unui articol din New York Times, Partidul Republican a luat această decizie.
Pe parcursul ultimilor doi ani, numeroși republicani din Camera Reprezentanților au contestat constant ajutoarele militare destinate Ucrainei.
Aceștia au mers până la demiterea președintelui republican al camerei, Kevin McCarthy, ca protest față de ceea ce considerau a fi un „acord secret” pentru continuarea ajutoarelor.
Următorul lider republican al Camerei, Mike Johnson, și-a asumat riscuri politice pentru a sprijini un pachet de finanțare pentru Ucraina, însă majoritatea colegilor săi au votat împotrivă.
Acum, mulți republicani din Congres, care anterior s-au opus ferm majorării fondurilor și livrărilor de armament în Ucraina, își schimbă rapid poziția, inspirându-se din exemplul lui Trump.
Aceasta ilustrează încă o dată influența lui Trump asupra partidului, conform sursei citate.
După ce președintele a revizuit perspectiva sa și a propus un plan pentru accelerarea livrării de echipamente militare către Kiev, unii republicani fac eforturi să își armonizeze acțiunile cu cele ale acestuia.
„Știe ce face și am încredere în el”
Impactul schimbării de opinie a lui Trump este vizibil imediat în rândul republicanilor.
Derrick Van Orden, membru republican al Camerei Reprezentanților din Wisconsin, a criticat administrația Biden primăvara trecută pe tema sprijinului pentru Ucraina, afirmând că trebuie să evităm războaiele interminabile.
Recent, a susținut decizia lui Trump de a oferi ajutor suplimentar, declarând: „Am încredere deplină în Donald Trump. Îl numesc pacificatorul-șef. Știe ce face și am încredere în el.”
Deși Trump a subliniat că SUA nu vor avansa fonduri pentru armele suplimentare, nu a specificat un plan detaliat pentru soluționarea conflictului.
Van Orden continuă să își exprime sprijinul necondiționat: „Îl susțin 100%, absolut și fără echivoc.”
Troy Nehls, un alt republican din Texas și membru al Freedom Caucus, a fost inițial reticent în privința sprijinului pentru Ucraina, susținând că este mai bine să ne concentrăm pe securitatea la frontieră.
Acum, el afirmă că sprijină ajutoarele, subliniind că, conform propunerii lui Trump, statele NATO ar trebui să acopere costurile armamentului american.
„Nu este o schimbare reală de poziție. Donald este singurul care poate opri asta”, a afirmat el, referindu-se la agresivitatea Rusiei.
Nehls a evocat amenințarea lui Trump de a impune taxe vamale Rusiei, dacă nu se ajunge la o soluție rapidă.
Warren Davidson, alt republican, a susținut de asemenea abordarea lui Trump, afirmând că vânzarea armelor către statele NATO este o idee bună și a adăugat: „Acesta nu este războiul nostru.”
Tăcerea lui JD Vance
Schimbările de atitudine au fost uneori confuze, în special pentru cei care au făcut din opoziția față de sprijinul pentru Ucraina parte integrantă a imaginii lor politice.
JD Vance, senator din Ohio și susținător al mișcării MAGA, a fost critic la adresa ajutoarelor pentru Ucraina, afirmând anterior că conflictul nu poate fi câștigat și că SUA nu pot oferi sprijinul necesar.
Săptămâna aceasta, a rămas tăcut în prezența lui Trump, care a anunțat planurile pentru noul ajutor.
Senatorul Rick Scott din Florida, anterior împotriva ajutoarelor pentru Ucraina, a luat o turnură favorabilă în privința planului lui Trump, adăugând că acesta își dorește pacea și nu vrea implicarea militară.
Această poziție s-a schimbat comparativ cu anul trecut, când a blocat lucrările Senatului, contestând un pachet bipartizan de ajutoare.
„Democrații din Senat și o minoritate de republicani au ales să prioritizeze securitatea națională a Ucrainei în detrimentul securității naționale a SUA”, a afirmat el atunci.
Voci critice
Trump a încercat să se distanțeze de administrația Biden, susținând că noile livrări nu sunt destinate să asigure victoria prin forță, ci să susțină armata Ucrainei până la o negociere.
Cu toate acestea, există și voci critice între republicani care afirmă că alegătorii care l-au susținut pe Trump nu sunt de acord cu schimbarea sa de opinie față de Ucraina.
„Poporul american vrea să ne rezolvăm problemele interne, nu să ne angajăm în jocurile geopolitice”, a afirmat Eli Crane, republican din Arizona, referindu-se la noul plan al lui Trump.
Marjorie Taylor Greene, republicană din Georgia, a sugerat că planul președintelui este o trădare a alegătorilor care au votat pentru republicani cu speranța că se va pune capăt implicării SUA în conflicte externe.
Greene s-a arătat surprinsă că este criticată pentru opinii ce păreau a fi în concordanță cu majoritatea membrilor partidului său.
„Este greșit să fiu nevoită să mă apăr”, a concluzionat ea, reafirmând că sprijinul ei pentru președinte rămâne neschimbat.