Marile orașe ale unui continent, afectate de invazia scorpionilor. Rata înțepăturilor a crescut cu 250% în nouă ani

Cercetătorii au avertizat că urbanizarea rapidă și schimbările climatice au dus la invazia scorpionilor în orașele din Brazilia, conform unui studiu recent citat de The Guardian.
Între 2014 și 2023, în Brazilia au fost raportate peste 1,1 milioane de înțepături de scorpion, cu o creștere de 250% în această perioadă, conform unei cercetări publicate în jurnalul Frontiers in Public Health.
Această creștere a fost influențată de expansiunea rapidă și neplanificată a orașelor, inclusiv a favelor, zone unde locuiește populația defavorizată, venită adesea din mediul rural, și unde accesul la utilități și condițiile de igienă sunt deficitare.
„Urbanizarea din Brazilia a transformat radical ecosistemele”, a declarat Manuela Berto Pucca, profesor asistent la Universitatea de Stat din São Paulo și cercetător principal.
„Orașele oferă, fără intenție, tot ceea ce le trebuie scorpionilor: adăpost din belșug (în pereți, canale de scurgere, moloz și deșeuri de construcții), căldură constantă și o sursă constantă de hrană sub formă de gândaci și alte nevertebrate urbane”, a adăugat profesorul.
Unele specii de scorpioni pot supraviețui până la 400 de zile fără hrană și se pot reproduce fără împerechere, ceea ce îngreunează eradikarea lor.
Perioadele mai calde și ploi mai intense, urmate de secetă, contribuie la dezvoltarea acestora, având în vedere adaptabilitatea lor la medii calde și umede.
Estimările preliminare pentru 2024 sugerează că scorpionii au provocat aproape 200,000 de înțepături și 133 de decese în Brazilia.
Cercetătorii estimează un total de 2 milioane de cazuri noi între 2025 și 2033 și subliniază că dimensiunea reală a problemei ar putea fi mult mai mare decât ceea ce sugerează statisticile oficiale.
Criza de sănătate publică în America Latină
„Brazilia, Paraguay, Bolivia, Mexic, Guyana și Venezuela au experimentat o creștere alarmantă a cazurilor de afecțiuni cauzate de înțepăturile de scorpioni în ultimele decenii, ceea ce a dus la o criză de sănătate publică”, afirmă oamenii de știință.
Dr. Manuela González-Suárez, ecolog la Universitatea Reading, a subliniat că publicul nu ar trebui să se alarmeze nejustificat în urma cercetărilor.
„Multe persoane înțepate nu au reacții severe sau letale, iar ratele de mortalitate sunt relativ scăzute comparativ cu, de exemplu, accidentele rutiere sau infracțiunile violente”, a adăugat medicul.
Sursa foto: Dreamstime.com