Bill Gates își propune să doneze întreaga lui avere. „Oamenii vor comenta diverse lucruri”

Bill Gates își propune să doneze întreaga lui avere. „Oamenii vor comenta diverse lucruri”
Co-fondatorul și fostul CEO al Microsoft, Bill Gates, la Palatul Merdeka din Jakarta, Indonezia, pe 7 mai 2025. FOTO: Achmad Ibrahim / AP / Profimedia

Bill Gates a declarat joi că intenționează să doneze aproape întreaga sa avere personală în următorii 20 de ani, menționând că cele mai defavorizate comunități din lume vor beneficia de aproximativ 200 de miliarde de dolari prin intermediul fundației sale, într-un context în care guvernele reduc drastic ajutoarele internaționale.

Miliardarul în vârstă de 69 de ani, cofondator al Microsoft și filantrop, a anunțat că își va accelera planurile de donație și va închide Fundația Gates pe 31 decembrie 2045.

„După moartea mea, oamenii vor comenta tot felul de lucruri despre mine, dar sunt determinat să fac în așa fel încât afirmația «a murit bogat» să nu fie una dintre ele”, a menționat Gates într-un articol pe pagina sa de internet.

„Există prea multe probleme urgente care necesită soluții, iar eu nu pot păstra resurse care ar putea fi utilizate pentru a ajuta oamenii”, a adăugat el.

Gates a criticat indirect administrația actuală a Statelor Unite pentru reducerea ajutoarelor internaționale, afirmând că vrea să contribuie la prevenirea deceselor cauzate de probleme evitabile în rândul nou-născuților, copiilor și mamelor, precum și la eradicarea bolilor precum poliomielita, malaria și pojarul, și la diminuarea sărăciei.

„Este incert dacă țările cele mai bogate ale lumii vor continua să sprijine pe cele mai sărace”, a spus el, făcând referire la reducerile de fonduri din partea donatorilor majori, inclusiv Regatul Unit și Franța.

Gates a adăugat că, în ciuda sumelor considerabile pe care fundația sa le deține, progresul nu poate fi realizat fără suportul guvernamental.

Filantropul a apreciat reacția la reducerile de fonduri pentru Africa, unde anumite guverne au redirecționat resurse, dar a subliniat că, de pildă, poliomielita nu va putea fi eradicată fără finanțarea din partea Statelor Unite.

Fundația lui Bill Gates a donat deja 100 de miliarde de dolari

Gates a făcut aceste declarații cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Fundației sale, înființată în 2000 alături de fosta sa soție, Melinda French Gates, și la care s-a alăturat ulterior investitorul Warren Buffett.

„Am parcurs un drum lung de la vremea când, ca tânăr, am înființat o companie software cu un prieten din liceu”, a spus el.

Din momentul înființării, Fundația a donat suma de 100 de miliarde de dolari, contribuind astfel la salvarea a milioane de vieți și sprijinind inițiative precum alianța pentru vaccinuri Gavi, Fondul Global de combatere a SIDA, tuberculozei și malariei.

Fundația se va închide după cheltuirea a aproximativ 99% din averea sa personală, a precizat Gates.

Inițial, fondatorii estimau că activitatea fundației se va încheia în deceniile de după decesul lor.

Gates, a cărui avere este acum evaluată la aproximativ 108 miliarde de dolari, preconizează că fundația va cheltui în jur de 200 de miliarde de dolari până în 2045, suma finală fiind influențată de piețele financiare și de inflație.

Fundația este deja un jucător important în domeniul sănătății globale, având un buget anual estimat la 9 miliarde de dolari până în 2026.

Fundația a fost criticată pentru influența sa disproporționată în acest domeniu, fără a avea responsabilitatea corespunzătoare, inclusiv din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

De asemenea, Gates a fost subiectul unor teorii ale conspirației, mai ales în timpul pandemiei de COVID-19.

Gates a discutat de mai multe ori cu președintele Statelor Unite despre importanța unei investiții continue în sănătatea globală.

„Sper că și alții cu resurse semnificative vor înțelege impactul pe care donațiile mari îl pot avea asupra comunităților defavorizate, accelerând astfel progresul”, a afirmat Gates.

Recomandari
Show Cookie Preferences