Creșterea livrărilor de gaze rusești către Europa prin Turcia / Care este țara din UE cu cele mai multe importuri de gaze rusești anul precedent

Creșterea livrărilor de gaze rusești către Europa prin Turcia / Care este țara din UE cu cele mai multe importuri de gaze rusești anul precedent
Gaze la aragaz / Sursă: Mariakray | Dreamstime.com

Livrările de gaze din Rusia către Europa prin intermediul Turciei au înregistrat o creștere atât în anul precedent, cât și în primele luni ale acestui an, conform agenției TASS care citează date de la Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sistem și Transport Gaze (ENTSOG). Aproape jumătate din totalul gazelor rusești livrate în Uniunea Europeană anul trecut au fost direcționate către Ungaria. Autoritățile din Budapesta și-au exprimat opoziția față de noul plan al Uniunii Europene de a suspenda complet importurile de gaze rusești până în 2027.

Rusia transportează gaze în Turcia prin conducta maritimă TurkStream, care traversează Marea Neagră, având o capacitate de 31,5 miliarde de metri cubi pe an, destinată în principal furnizării de gaze către Turcia și țări din sudul și sud-estul Europei.

În prezent, TurkStream reprezintă singura rută activă pentru livrările de gaze rusești către Europa, având în vedere încetarea tranzitului prin Ucraina.

Conform agenției TASS, care citează datele ENTSOG, livrările de gaze prin TurkStream au crescut cu 23% în 2024 față de anul anterior, atingând 16,7 miliarde de metri cubi. Din acest total, Ungaria a primit un record de 8,6 miliarde de metri cubi.

În general, exporturile de gaze rusești către Europa au crescut cu 14% în 2024 comparativ cu anul anterior, totalizând 32,1 miliarde de metri cubi.

În primele luni ale acestui an, cantitățile de gaze din Rusia destinate Europei au continuat să crească, în principal din cauza temperaturilor scăzute înregistrate, în special în luna februarie.

Russia a sporit exporturile de gaze către Europa prin TurkStream cu 13% în perioada ianuarie-aprilie și a ajuns la 5,76 miliarde de metri cubi.

UE intenționează să interzică toate importurile de gaze din Rusia

Comisia Europeană a propus marți un plan care vizează renunțarea rapidă la importurile de combustibili din Rusia, inclusiv uraniu și gaze naturale, având în vedere măsuri precum interzicerea treptată a încheierii unor noi contracte de import pentru gaz rusesc și rezilierea celor existente.

Obiectivul este ca, începând cu anul 2027, țările membre ale Uniunii Europene să nu mai achiziționeze gaze din Rusia. Executivul comunitar urmează să propună măsuri legislative pentru a realiza acest lucru în luna următoare.

Ungaria contestă planul UE de renunțare la gazele rusești

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că decizia Comisiei este o încălcare gravă a suveranității țărilor europene, inclusiv a Ungariei, subliniind că legislația Uniunii Europene acordă fiecărei națiuni dreptul de a decide sursele de energie pe care le utilizează.

El a subliniat că această propunere amenință grav securitatea aprovizionării energetice a Ungariei, care depinde într-o mare măsură de importurile de energie din Rusia, având 80% din necesarul de gaz natural și 65% din cel de petrol provenind din această țară.

Ințiativa Comisiei Europene este considerată „agresivă” de către Szijjarto, care a adăugat că aceasta reprezintă o „eroare gravă” și că sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei s-au dovedit a fi un eșec.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences