Parlamentul European: Procesul de aderare al Turciei la UE rămâne suspendat din cauza regresului democratic

Parlamentul European: Procesul de aderare al Turciei la UE rămâne suspendat din cauza regresului democratic
Parlamentul European, Bruxelles, Foto: Paulgrecaud, Dreamstime.com

Conform unui raport adoptat miercuri de membrii Parlamentului European, procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană trebuie să rămână suspendat din cauza deteriorării standardelor democratice.

„Deși importanța geopolitică a Turciei este semnificativă, aceasta nu poate compensa regresul democratic al guvernului. Criteriile de aderare la UE sunt non-negociabile. În acest contexte, chiar și cu aspirațiile democratice ale unei mari părți a societății turce, procesul de aderare nu poate fi reluat”, se arată în raport, adoptat cu 367 de voturi pentru, 74 împotrivă și 188 de abțineri.

Raportul evidențiază incapacitatea guvernului turc de a aborda deficiențele democratice fundamentale și menționează o tendință tot mai clară a Uniunii Europene de a căuta „un cadru diferit pentru relația cu Turcia, ceea ce ar putea afecta negativ procesul de aderare”.

Parlamentul European încurajează guvernul turc, instituțiile Uniunii Europene și statele membre să continue eforturile pentru un parteneriat mai strâns, axat pe acțiuni climatice, securitatea energetică, cooperarea în combaterea terorismului și stabilizarea regională.

Eurodeputații își exprimă îngrijorarea profundă față de deteriorarea continuă a standardelor democratice în Turcia și de suprimarea vocilor critice. Aceștia condamnă „reprimarea severă a protestelor pașnice recente și urmărirea penală a protestatarilor fără dovezi solide”.

Reprezentanții Uniunii Europene consideră că atacurile împotriva primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, sunt „un demers politic menționat să împiedice un contracandidat legitim în alegeri”, afirmând că aceste acțiuni conduc Turcia spre un regim autoritar.

„Apartenența la Uniunea Europeană depinde de respectarea unor criterii stricte, inclusiv stabilitatea instituțiilor democratice, drepturile omului și respectarea minorităților. Aceste criterii nu sunt subiecte de negociere” se menționează în raport.

Eurodeputații condamnă și vizita recentă a președintelui Recep Tayyip Erdogan în regiunile ocupate din Cipru, considerând-o o acțiune unilaterală ce contravine intereselor comunităților cipriote.

Aspiratiile pro-europene ale tinerilor din Turcia sunt subliniate ca fiind esențiale pentru menținerea în viață a procesului de aderare, chiar și în contextul actual al suspendării acestuia.

Uniunea Europeană recunoaște importanța strategică a Turciei și influența sa în zone critice pentru securitatea internațională, inclusiv în Marea Neagră, Ucraina și Orientul Mijlociu.

„Turcia este un aliat strategic în cadrul NATO și are relații puternice cu Uniunea Europeană în domeniul securității și economiei, ceea ce face necesar un dialog constructiv și aprofundarea cooperării în domenii de interes comun”, mai spun europarlamentarii.

„Cu toate acestea, regresul democratic și nealinierea cu politica externă a UE reprezintă obstacole în calea progreselor semnificative”, avertizează Parlamentul European.

„Deși autoritățile turce afirmă că își doresc aderarea la Uniune, au interpretat greșit acest proces. Aderarea presupune democrație, iar fiecare pas către autoritarism, cum ar fi recentele acțiuni împotriva lui Ekrem Imamoglu, îndepărtează Turcia de apartenența la UE”, a declarat eurodeputatul spaniol Nacho Sanchez Amor, raportor pe acest subiect.

Recomandari
Show Cookie Preferences