Conclavul de la Vatican: A doua rundă de vot secret pentru alegerea noului papă, credincioșii așteaptă semnalul fumului alb

Conclavul de la Vatican: A doua rundă de vot secret pentru alegerea noului papă, credincioșii așteaptă semnalul fumului alb
Vatican. Cardinali. Credit line: Riccardo Antimiani / Zuma Press / Profimedia

În următoarele ore, privirile credincioșilor și curioșilor se vor concentra asupra coșului de fum al Capelei Sixtine din Vatican. Cardinalii care au responsabilitatea de a alege noul papă se află deja în a doua zi a conclavului, conform relatărilor AFP.

În cadrul primului tur de vot, desfășurat miercuri seara, cei 133 de cardinali nu au reușit să ajungă la un consens asupra unui nume, generând dezamăgirea miilor de credincioși adunați în Piața San Pietro, care au observat fum negru, notează France Presse.

Această situație nu este neobișnuită; primul tur de vot este în principal destinat evaluării forțelor existente, înainte ca negocierile dintre cardinalii cu diverse orientări să înceapă.

Noi runde de vot programate

Joi, cardinalii vor relua voturile, fiind prevăzute două tururi în sesiunea de dimineață și încă două în cea de după-amiază.

Dacă un nume reușește să obțină majoritatea necesară de două treimi, adică 89 de voturi, acest lucru va fi comunicat imediat prin fum alb care va ieși din coșul echipat pe acoperișul capelei.

În caz contrar, fum negru va ieși după fiecare tur de vot, în jurul orei locale 12:00, 13:00 ora României, și 19:00, 20:00 ora României.

Perioada conclavului este necunoscută și greu de estimat. Pentru context, conclavele care au dus la alegerea lui Benedict al XVI-lea în 2005 și a lui Francisc în 2013 au durat două zile.

Record de cardinali electori

Acest conclav înregistrează un număr record de cardinali electori provenind din aproximativ 70 de națiuni, dintre care 15 sunt reprezentate pentru prima dată, incluzând țări precum Haiti sau Capul Verde, ceea ce îl face deosebit de deschis.

Credincioșii au așteptat motivat în Piața Sfântul Petru pentru a observa fum negru după primul tur.

Miercuri, mii de admiratori și credincioși adunați în Piața Sfântul Petru au așteptat cu nerăbdare să vadă fumul negru ieșind de pe acoperișul Capelei Sixtine.

Barbara Mason, o canadiană de 50 de ani care purta un steag al țării sale, a călătorit de peste Atlantic pentru acest eveniment.

„Sunt fericită că au luat timp pentru a se hotărî, deoarece înseamnă că iau în considerare cu adevărat cine va fi următorul papă”, a menționat ea pentru AFP.

Ceremonie secretă în Capela Sixtină

Ceremonia, extrem de reglementată, a început cu o rugăciune din partea cardinalilor, care au jurat în latină, cu mâna pe Evanghelie, să păstreze secretul absolut sub amenințarea excomunicării, adică excluderea din comunitatea creștină.

După aceea, cardinalii s-au retras în Capela Sixtină, în fața frescei impunătoare a Judecății de Apoi a lui Michelangelo, unde telefoanele mobile sunt interzise, iar rețelele de telecomunicație sunt suspendate în interiorul zidurilor Vaticanului.

Aproximativ 5000 de jurnaliști monitorizează procesul de alegere a viitorului papă, transformând zona din jurul Pieței Sfântul Petru într-o mare sală de presă în aer liber. Acest conclav a stârnit un interes considerabil în întreaga lume, depășind sferele religioase, conform celor de la France Presse.

Pariurile online sunt active în legătură cu identitatea viitorului papă, având în vedere diverse nume, de la italienii Pietro Parolin și Pierbattista Pizzaballa, maltezul Mario Grech, până la arhiepiscopul de Marsilia, francezul Jean-Marc Aveline, sau filipinezul Luis Antonio Tagle, toți fiind considerați potențiali favoriți.

Recomandari
Show Cookie Preferences