Coreea de Nord își demonstrează arsenalul balistic. Seulul explică motivele testelor atent monitorizate alături de aliați

Coreea de Nord își demonstrează arsenalul balistic. Seulul explică motivele testelor atent monitorizate alături de aliați
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat lansarea unei rachete balistice. Sursă foto: STR / AFP / Profimedia

Coreea de Nord a efectuat recent lansări de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din zona sa de est, a confirmat armata sud-coreeană, această acțiune fiind percepută ca un posibil test al diverselor projecție destinate exportului, conform raportărilor Reuters.

Lansările au avut loc în dimineața zilei de joi, în jurul orei 8:10, de pe coasta estică a Coreei de Nord din orașul Wonsan, rachetele atingând o distanță de circa 800 km înainte de a ateriza în mare, conform unui comunicat al armatei de la Seul.

Coreea de Sud colaborează îndeaproape cu Statele Unite și Japonia pentru a coordona informațiile referitoare la aceste lansări, a mai declarat comunicatul.

Purtătorul de cuvânt al Statului Major Interarme al Coreei de Sud, Lee Sung-jun, a evitat să ofere detalii precise despre numărul de rachete observate sau specificațiile acestora, însă a menționat în cadrul unei conferințe de presă că aceste lansări ar putea fi menite să testeze performanța și stabilitatea în zbor a rachetelor pentru export.

Guvernul japonez a confirmat, de asemenea, detectarea unei rachete balistice lansate de Coreea de Nord, care ar fi parcurs o traiectorie neregulată.

Programul de rachete balistice al Coreei de Nord, care posedă arme nucleare, este interzis prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, dar Phenianul a continuat să își dezvolte capacitățile de lansare în ultimii ani.

În luna martie, Coreea de Nord a realizat mai multe lansări, acuzând armata sud-coreeană și pe cea americană de desfășurarea unor exerciții militare pe care le consideră provocatoare și dăunătoare.

De asemenea, Coreea de Nord a fost implicată în exportul de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, între alte echipamente, către Rusia în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor furnizate de agențiile americane și aliați, precum și de cercetători independenți.

Atât Phenianul, cât și Moscova au respins acuzațiile legate de comerțul cu arme, cu toate că unități nord-coreene au fost raportate ca fiind desfășurate pe frontul din regiunea rusă Kursk, unde acestea au colaborat cu forțele soldaților condusi de Vladimir Putin.

Recomandari
Show Cookie Preferences