Clasificarea țărilor după nivelul de trai – Poziția României în acest context

Indicele Dezvoltării Umane (IDU), elaborat de ONU și publicat de The Economist, reprezintă unul dintre cele mai importante criterii pentru evaluarea creșterii economice, complementând datele despre PIB. Acest indicator analizează progresele în ceea ce privește speranța de viață, nivelul educației și veniturile.
Cel mai recent raport publicat pe 6 mai arată că îmbunătățirile în acest domeniu au fost cele mai lente de până acum.
Așa cum se anticipa, țările dezvoltate se descurcă mai bine. Iată cele mai bune 10 țări conform Indicelui Dezvoltării Umane.
Potrivit lui Achim Steiner de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, 97% dintre țările bogate s-au recupearat complet sau au depășit performanțele de dinaintea pandemiei, în timp ce acest lucru se aplică pentru mai puțin de 60% dintre țările sărace.
Elveția, detronată de Islanda
După doi ani pe prima poziție, Elveția a fost depășită de Islanda. Țările din Scandinavia sunt predominant în fruntea majorității clasamentelor care analizează calitatea vieții.
Un bebeluș născut acum în Islanda poate spera la o viață de peste 82 de ani, cu aproximativ 18 ani de educație și un venit național per capita de 70.000 de dolari.
România ocupă locul 55, la egalitate cu Bulgaria
România se află pe poziția 55 în clasamentul global, cu un indice IDU de 0,845. Speranța de viață a populației este estimată la 75.9 ani, iar media anilor de școlarizare este de aproximativ 14 ani, cu un venit național per capita de 39.374 dolari.
România este la egalitate cu Bulgaria; depășim această țară la speranța de viață și venitul per capita, însă Bulgaria ne întrece în ceea ce privește anii de școlarizare.
Este important de menționat că indicele nu analizează inegalitățile interne din fiecare țară (ONU publică indicatori diferiți pe această temă). De exemplu, americanii cu un statut economic ridicat au o speranță de viață semnificativ mai mare comparativ cu cei din medii mai sărace.
IDU oferă o evaluare generală a realizărilor medii în aspecte esențiale ale dezvoltării umane, incluzând o viață sănătoasă și lungă, acces la învățare și un nivel de trai decent.
Dimensiunea sănătății este determinată prin speranța de viață la naștere, educația este evaluată prin anii medii de școlarizare pentru copii, iar standardul de viață este măsurat prin venitul național brut pe cap de locuitor. Scorurile obținute pentru cele trei dimensiuni ale IDU sunt combinate într-un indice compozit prin utilizarea mediei geometrice.
IDU poate fi un instrument util pentru a examina eficiența politicilor publice, fiind capabil să genereze discuții despre cum două țări cu același venit național pe cap de locuitor pot obține rezultate diferite în dezvoltarea umană. Aceste diferențe pot stimula dezbateri cu privire la prioritățile politicilor guvernamentale.