Anunț de demisie în fruntea PSD: „Mă retrag complet din viața politică”

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a comunicat, luni seară, printr-un mesaj pe rețelele de socializare, că renunță la toate funcțiile politice și administrative pe care le ocupă, declarându-se „total retras din viața politică”. Această decizie vine în contextul în care se pregătește să preia „o demnitate ce necesită integritate maximă și independență politică”.
„Dragă comunitate din Buzău, dragi susținători și membri PSD, la începutul lunii iulie voi începe o nouă etapă în cariera mea profesională, o demnitate care cere o integritate maximă și independență politică, administrativă, de acțiune și decizie completă”, a subliniat Romașcanu în mesajul său.
„Până la începerea acestei importante demnități, îmi voi depune demisia din toate funcțiile politice și administrative și mă voi retrage complet din viața politică”, a adăugat el.
„Orice discuție publică referitoare la posibile funcții publice mă onorează, dar în acest moment nu este relevant. Voi reveni cu un mesaj detaliat în viitorul apropiat”, a concluzionat Romașcanu.
Lucian Romașcanu este lider al PSD Buzău și președinte al Consiliului Județean Buzău, având, de asemenea, un istoric ca ministru al Culturii.
Acesta deține o diplomă de licență de la Academia de Studii Economice din București și un MBA de la Facultatea de administrare a afacerilor (ASSEBUS) din București.
Funcția pe care o va ocupa Romașcanu
Începând cu luna iulie, Romașcanu va deveni membru al Curții de Conturi Europene.
Pe 1 aprilie, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat numirea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE) din partea României, conform unui comunicat emis de instituția europeană.
Votul eurodeputaților a fost favorabil, cu 437 de voturi pentru, 128 împotrivă și 92 abțineri. Decizia finală va fi luată de statele membre ale Uniunii Europene în cadrul Consiliului.
Avizul Parlamentului European este consultativ, însă istoricul sugerează că unele candidaturi s-au retras anterior după un vot negativ.
Consiliul va adopta lista membrilor după consultarea cu Parlamentul European, conform propunerilor fiecărui stat membru.
Mandatul actualului membru român al CCE, Viorel Ștefan, se va încheia pe 30 iunie 2025.
Curtea de Conturi a UE are rolul de a verifica utilizarea corectă a fondurilor UE și de a îmbunătăți gestionarea financiară a Uniunii.
În calitate de auditor extern pentru Uniunea Europeană, CCE contribuie la o gestionare financiară mai bună și acționează ca gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor Uniunii.
Mandatul membrilor CCE este de șase ani, cu posibilitate de prelungire.
Pe durata mandatului, membrii Curții de Conturi nu pot desfășura nicio altă activitate profesională, fie că este remunerată sau nu. La preluarea funcției, aceștia se angajează să respecte, pe durata și după încheierea mandatului, obligațiile impuse de acesta, în special cele legate de onestitate și prudență.
Numirea lui Romașcanu la CCE a fost recomandată de Comisia pentru control bugetar.