Comisia Europeană a pregătit al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, incluzând entități din China

Comisia Europeană propune includerea a peste 100 de nave asociate cu „flota fantomă” a Rusiei, precum și a altor persoane în lista de entități vizate de sancțiuni. Aceasta este parte a celui de-al 17-lea pachet de măsuri împotriva Moscovei, conform surselor diplomatice citate.
Proiectul de gaze și petrol Sahalin-2 va beneficia de o prelungire a exceptării de la sancțiuni până în iunie 2026, având în vedere semnificația sa pentru Japonia.
Diplomații au menționat că aceste propuneri au venit mai devreme decât se anticipa. Spre deosebire de alte pachete anterioare, statele membre nu au fost consultate informal înainte de prezentarea conținutului. Se preconizează că țările din Uniunea Europeană vor aproba rapid măsurile, primele discuții fiind programate pentru miercuri.
La mijlocul lunii aprilie, surse au sugerat că procesul de elaborare a noului pachet se desfășoară mai lent, iar noi restricții ar putea fi adoptate abia în iunie.
Pachetul propus cuprinde măsuri mai stricte pentru controlul exporturilor de bunuri ce ar putea ajunge la armata rusă și pentru acele tehnologii avansate. De asemenea, se va extinde lista navelor din „flota fantomă”, utilizată de Moscova pentru exportul de petrol și achiziția de muniție.
O sursă citată a menționat că peste 50 de persoane și entități vizate vor fi sancționate, din care 5 provin din China. Alte măsuri vizează 31 de companii ce sprijină armata rusă sau încalcă sancțiunile, dintre care 13 se află în afara granițelor Rusiei.
Scopul acestui nou pachet este de a demonstra capacitatea blocului comunitar de a conveni asupra unor măsuri împotriva Rusiei, în contextul amenințărilor repetate ale Ungariei de a folosi dreptul de veto.
Săptămâna trecută, ministrul de Externe al Franței a afirmat că Uniunea Europeană va căuta o coordonare cu Statele Unite cu privire la data la care vor fi emise noile sancțiuni de către Washington.
Oficialii americani au finalizat recentele sancțiuni economice împotriva Rusiei, având ca scop intensificarea presiunii asupra Moscovei în cadrul eforturilor președintelui Donald Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina. Deocamdată, nu se știe dacă Trump va aproba noile măsuri, care includ și restricții împotriva gigantului Gazprom.