Cine a stopat zborurile pentru livrările de arme către Ucraina? O anchetă amănunțită arată că Trump nu era la curent cu ordinul emis de Hegseth

Cine a stopat zborurile pentru livrările de arme către Ucraina? O anchetă amănunțită arată că Trump nu era la curent cu ordinul emis de Hegseth
SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARS, Foto: Roman Koksarov / AP / Profimedia

La aproximativ o săptămână după ce Donald Trump a început al doilea său mandat de președinte, armata americană a dat un ordin trei companii aeriene pentru a suspenda 11 zboruri cu muniție și alte tipuri de armament destinate Ucrainei, conform unei investigații ample realizate de agenția de presă Reuters.

Un val de întrebări s-a stârnit la Washington din partea oficialilor de la Kiev și Polonia, unde aceste transporturi erau organizate. Cine a ordonat Comandamentului de transport al Statelor Unite, TRANSCOM, să oprească zborurile? Este aceasta o suspendare permanentă a tuturor ajutoarelor sau doar a unor categorii?

Oficiali de rang înalt din domeniul securității naționale – de la Casa Albă, Pentagon și Departamentul de Stat – nu au reușit să ofere răspunsuri. Zborurile au fost reluate în decurs de o săptămână.

Ordinul de suspendare a fost dat verbal de biroul lui Pete Hegseth, secretarul apărării, conform înregistrărilor analizate de Reuters.

Anularea acestor zboruri a intervenit după o întâlnire convocată de Trump pe 30 ianuarie în Biroul Oval, care a reunit Hegseth și alți oficiali de top din domeniul securității naționale. Deși ideea suspendării ajutoarelor pentru Ucraina a fost discutată, Trump nu a dat instrucțiuni pentru a opri asistența, conform unor surse care au dorit să rămână anonime.

Președintele nu era la curent cu ordinul emis de Hegseth, la fel ca și alți oficiali seniori prezenți la întâlnire, conform a două surse informate în legătură cu discuțiile de la Casa Albă.

La solicitarea de comentarii, Casa Albă a afirmat că Hegseth a acționat conform unei directive a lui Trump de a suspenda ajutoarele pentru Ucraina, ceea ce ar fi fost în conformitate cu poziția administrației SUA de atunci. Totuși, nu a explicat de ce oficialii de top din domeniul securității naționale implicați în procesul decizional nu erau la curent cu ordinul.

„Negocierea încheierii războiului Rusia-Ucraina a fost o situație complexă și fluidă. Detaliile discuțiilor între oficialii de top nu vor fi făcute publice”, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. „Războiul este mult mai aproape de sfârșit acum decât era când președintele Trump a preluat mandatul”, a adăugat ea.

Costurile zborurilor anulate

Anulările au costat TRANSCOM suma de 2,2 milioane de dolari, conform înregistrărilor consultate de Reuters. Într-un răspuns la o solicitare de comentarii, TRANSCOM a afirmat că suma reală a fost de 1,6 milioane de dolari, 11 zboruri fiind anulate, dintre care unul nu a fost taxat.

Ordinul de suspendare a ajutoarelor militare, aprobat sub administrația Biden, a intrat în vigoare oficial o lună mai târziu, pe 4 martie.

Istoria anulării acestor zboruri, detaliată de Reuters, reflectă un proces uneori dezorganizat în cadrul administrației Trump, cu o structură de comandă confuză chiar și pentru oficialii de rang înalt. Pauza în zboruri, confirmată de cinci surse, scoate în evidență dificultățile în elaborarea și implementarea politicilor de securitate națională.

La Pentagon, confuzia este evidentă, mulți actuali și foști oficiali afirmând că departamentul se confruntă cu dezacorduri interne și tensiuni consolidate, precum și cu un personal insuficient de experimentat.

Reuters nu a reușit să determine momentul în care biroul lui Hegseth a dat ordinul de suspendare a zborurilor. Unele surse au declarat că oficialii ucraineni și europeni au început să solicite informații despre această suspendare la 2 februarie. Înregistrările TRANSCOM sugerează că a existat un ordin verbal care a oprit zborurile și că acestea au fost reluate în jur de 5 februarie.

„Toate acestea se aliniază cu politica actualei administrații de a acționa rapid și de a rezolva problemele ulterior. Este o strategie potrivită pentru Silicon Valley, dar provoacă dificultăți în instituții cu tradiție de sute de ani”, afirmă Mark Cancian, expert în domeniul apărării.

Reacții de la Kiev

Suspendarea transporturilor de ajutoare a generat îngrijorare la Kiev. Oficialii ucraineni au solicitat rapid informații administrației de la Washington, dar au întâmpinat dificultăți în a obține răspunsuri utile, conform unei surse ucrainene. În discuțiile ulterioare, administrația americană a prezentat suspensia ca o „problemă internă”, a indicat sursa. Oficialii ucraineni nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

Transportul de arme americane către Ucraina necesită aprobat din partea mai multor agenții și poate dura săptămâni sau chiar luni. Mai mult, cea mai mare parte a asistenței militare americane trece printr-un centru logistic din Polonia, înainte de a fi preluată de reprezentanți ucraineni.

Nu este clar dacă cele 11 zboruri anulate au fost singurele programate în acea săptămână din februarie și cât de mult ajutor era deja stocat în Polonia.

Consilierea lui Hegseth

Alte patru persoane informate au menționat că un grup restrâns din Pentagon, mulți dintre care nu au avut funcții guvernamentale anterioare, l-a sfătuit pe Hegseth cu privire la o posibilă suspendare a ajutoarelor pentru Ucraina.

Totuși, surse au negat idea unei suspendări reale a ajutoarelor, afirmând că a fost vorba despre o pauză logistică.

Hegseth a prezentat un memoriu redactat de consilierii săi, care recomandau să ia în considerare suspendarea livrărilor către Ucraina pentru a obține un avantaj în negocierile de pace cu Rusia.

Sursele au precizat că Hegseth a participat la întâlnire alături de alți oficiali implicați în politica referitoare la Ucraina, inclusiv consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și emisarul pentru Ucraina Keith Kellogg. Grupul a discutat pe larg despre politica SUA în relație cu Ucraina și Rusia.

Trump nu a dat niciun ordin

De la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022, SUA au aprobat ajutoare militare în valoare de miliarde de dolari pentru Ucraina, în principal sub administrația Biden. Totuși, unele livrări rămân în stadiu de pregătire.

Trump a amenințat în campania electorală că va îngheța ajutoarele pentru Ucraina, dar deocamdată nu a acționat în acest sens. În timpul întâlnirii din Biroul Oval, el nu a impus oprirea ajutoarelor sau a făcut ordine legate de echipamentele destinate Ucrainei, conform surselor consultate.

Pauza în livrări a coincis cu eforturile armatei ucrainene de a respinge forțele ruse din estul Ucrainei, iar în regiunea rusă Kursk se observă pierderi de teren, iar de atunci forțele ruse au fost aproape complet rechemate.

Nu se știe dacă Trump l-a interpelat pe Hegseth ulterior. O sursă cunoaște detalii menționând că, în cele din urmă, consilierul pentru securitate națională Waltz a intervenit pentru reluarea zborurilor. Se așteaptă ca Waltz să fie numit ambasador al SUA la Națiunile Unite.

Recomandari
Show Cookie Preferences