„Un impact dur”: semnificația eșecului notabil al lui Friedrich Merz în tentativa de a deveni cancelar în prima rundă de vot în parlamentul Germaniei

„Un impact dur”: semnificația eșecului notabil al lui Friedrich Merz în tentativa de a deveni cancelar în prima rundă de vot în parlamentul Germaniei
Friedrich Merz FOTO: dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

Deși nu are consecințe fatale, insuccesul lui Merz de a obține sprijinul coaliției din prima încercare reprezintă o premieră în Germania postbelică și un semnal negativ pentru stabilitatea guvernului viitor, care se angajează să restabilească leadership-ul german pe scena internațională, conform informațiilor furnizate de agențiile Reuters, Deutsche Welle și The Guardian. Un vot suplimentar este programat pentru marți.

Marți, Germania a fost zguduită de rezultatul neașteptat din Bundestag. Puteți afirma că aproape nimeni nu anticipa outcome-ul votului din camera inferioară a parlamentului, care a demonstrat că liderul conservator Friedrich Merz nu a strâns suficiente voturi pentru a deveni cancelar, în ciuda calculelor favorabile.

Presa a caracterizat rezultatul ca o „catastrofă totală” și „o lovitură dură” pentru candidatul propus la cancelarie.

Merz, care a condus conservatorii la victorie în alegerile federale din februarie și a semnat un acord de coaliție cu social-democrații de centru-stânga (SPD), a obținut doar 310 voturi în Bundestag, cu șase voturi sub majoritatea absolută necesară.

Cel puțin 18 deputați din coaliția sa nu l-au susținut – detaliile sunt neclare, însă social-democrații subliniază că ei nu poartă vina.

„Speranță distrusă”

Deși acest lucru nu este fatal, eșecul lui Merz de a câștiga suportul inițial este un semn semnificativ pentru Germania postbelică și o umilință pentru un politician ce a promis să relanseze leadership-ul german pe plan mondial.

Un nou vot va avea loc marți, iar Merz va avea ocazia să fie confirmat, totuși mesajul simbolic al eșecului din prima rundă este un semn de alarmă.

„Întreaga Europă spera ca Germania să redevină o ancoră de stabilitate și o forță pro-europeană”, a declarat pentru Reuters Jana Puglierin, directorul biroului din Berlin al think-tank-ului European Council on Foreign Relations.

„Această speranță a fost distrusă, având consecințe care depășesc granițele noastre”, a adăugat ea.

Votul ca indiciu semnificativ

Partidul conservator a câștigat alegerile din februarie cu 28,5% din voturi, necesitănd un partener pentru a constitui o majoritate.

În ziua precedentă, aceștia au semnat un acord de coaliție cu SPD, care a obținut doar 16,4%. Cele două partide s-au angajat să impulsioneze economia, aflată în recesiune de trei ani, în condițiile unui război comercial la nivel global provocat de politicile comerciale ale președintelui american.

De asemenea, s-au angajat să crească cheltuielile pentru apărare pe fondul reducerii angajamentelor Statelor Unite față de NATO.

Însă atât CDU, cât și SPD au înregistrat o pierdere de sprijin față de performanțele lor anterioare, în special conservatorii, din cauza nemulțumirii față de decizia lui Merz de a relaxa limitele împrumuturilor publice, în contradicție cu angajamentele electorale de responsabilitate fiscală.

„Votul nereușit este un semn clar că nu toți membrii CDU sunt de acord cu modificările fiscale”, a afirmat Carsten Brzeski, Global Head of Macro la ING Research.

Germania se află într-o perioadă de incertitudine și nu a avut un guvern majoritar din noiembrie anul trecut, când a căzut coaliția tripartită condusă de SPD.

Stilul combativ al lui Merz, care nu a deținut anterior o funcție guvernamentală, nu a reușit să-i convingă pe unii despre abilitățile sale de lider.

Philipp Koeker, politolog la Universitatea din Hanovra, preconizează că Merz va fi ales în al doilea tur, dar avertizează: „Relațiile dintre partide vor fi puternic afectate, amplificând tensiunile deja existente.”

„Coaliția nu este unită”

Surse din cadrul partidului au afirmat luni că, în ciuda nemulțumirilor ambelor partide din coaliție legate de numirile din cabinet și de împrumuturile extensive aprobate în ultimele zile ale vechiului parlament, este posibil să obțină în continuare majoritatea.

„Este foarte probabil să fie ales, dar acest incident dovedește că coaliția nu este unită, ceea ce le-ar putea diminua capacitatea de a susține politicile viitoare”, a declarat Holger Schmieding, economist șef la Berenberg.

Singura formațiune care a beneficiat de pe urma eșecului de marți a fost Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreapta, care a obținut locul al doilea în februarie și a avut rezultate promițătoare în sondaje recente, conform analistului Manfred Guellner.

„Încrederea în instituțiile politice este și mai afectată”, a conchis el.

Acțiunile germane continuă să scadă, după ce au atins niveluri apropiate de record, în urma optimismului pentru o relansare economică și cheltuieli guvernamentale mai ridicate.

„Să rămânem raționali, calmi și echilibrați”

Politicienii au asigurat că situația este sub control.

„Totul este încă rezolvabil, totul este încă recuperabil”, a susținut marți Söder, premierul landului Bavaria, într-o conferință de presă de urgență.

Söder a făcut un apel „la toți democrații să colaboreze pentru a forma un guvern stabil”. A cerut membrilor Parlamentului să reflecteze și să ofere un exemplu de demnitate democratică.

Momentul nu este potrivit pentru ca formațiuni precum Alternativa pentru Germania (AfD) să lanseze atacuri sau să își regleze conturile, a adăugat el. „Comentariile negative ale AfD indică o realitate în schimbare”, a spus acesta.

Este esențial „să ne menținem raționali, calmi și echilibrați”, a concluzionat Söder.

Recomandari
Show Cookie Preferences