Un deputat PSD a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fapte comise ca administrator public al județului Constanța

Deputatul Mirela-Florenţa Matichescu a fost pus sub acuzare de către procurorii anticorupţie, fiind acuzată de abuz în serviciu în perioada în care a ocupat funcţia de administrator public al judeţului Constanţa. Ancheta a scos la iveală că, împreună cu alţi funcţionari, a încălcat legea prin acordarea de finanţare unei asociaţii sportive de fotbal.
Un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, transmis marţi, a detaliat că procurorii din Serviciul teritorial Constanţa au decis trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane implicate, printre care:
- Mirela-Florenţa Matichescu, în prezent deputat în Parlamentul României, acuzată de abuz în serviciu, în formă continuată, şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu;
- Oana Popa-Şerbu, Aurelian-Decebal Dumitraşcu, Crina-Elena Boieru, Irina-Elena Costencu, Luciana Spineanu-Georgescu, Vadim Corneliu Ruse, Leila-Camer Ibraim, Paul Chisnoiu, foşti funcţionari ai Consiliului Judeţean Constanţa, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu;
- Preşedintele unei asociaţii sportive judeţene, acuzat de complicitate la abuz în serviciu;
- Doi reprezentanţi legali ai unei asociaţii sportive de fotbal din municipiul Constanţa, acuzaţi de instigare la abuz în serviciu.
Rechizitoriul procurorilor anticorupţie susţine că, în 2018, printr-o gestionare incorectă a atribuţiilor, Mirela-Florenţa Matichescu şi funcţionarii din Consiliul Judeţean Constanţa ar fi încheiat un contract de finanţare nerambursabilă pentru o asociaţie sportivă, fără respectarea legii, în mod discriminatoriu şi fără un sistem de selecţie corect.
Conform acordului de finanţare, au fost efectuate plăţi către asociaţia menţionată, prejudiciind astfel bugetul UAT Judeţul Constanţa cu o sumă de 835.757,26 lei, echivalentă cu beneficiul necuvenit obţinut de asociaţie.
DNA menţionează că, în procesul de aprobat al Programului anual de finanţări, funcţionarii publici implicaţi au acţionat ilegal pentru a asigura aprobarea proiectului asociaţiei, acceptând documente depuse după termenul limită, dar şi documente falsificate, oferind un punctaj exagerat la evaluarea proiectului.
De asemenea, unul dintre inculpaţi ar fi falsificat o adeverinţă de afiliere a asociaţiei sportive de fotbal, pentru a îndeplini o altă cerinţă de eligibilitate, conform celor precizate de DNA.
Consiliul Judeţean Constanţa a acţionat în justiţie, reclamând un prejudiciu de 835.757,26 lei în dosarul penal deschis.
Cazul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu solicitarea de menţinere a măsurilor de asigurare dispuse.