Comisia Europeană va prezenta un plan pentru încetarea importurilor de gaze rusești în UE până în 2027

În prezent, cam 19% din gazul consumat în Europa provine din Rusia, inclusiv prin conducta TurkStream și livrările de gaze naturale lichefiate, o reducere semnificativă comparativ cu aproximativ 45% înainte de 2022, conform Reuters.
Luna viitoare, Comisia Europeană va propune măsuri legale pentru a elimina complet importurile de gaz rusesc și gaz natural lichefiat până la sfârșitul anului 2027.
Uniunea Europeană s-a angajat să pună capăt importurilor de energie din Rusia, fostul său principal furnizor de gaze, în urma invaziei pe scară largă în Ucraina.
Această strategie a fost detaliată într-o „foaie de parcurs” publicată marți, în care Comisia a explicat pașii pe care îi va face pentru a atinge acest obiectiv.
În iunie, executivul UE va prezenta o propunere legislativă pentru a interzice rămășițele importurilor de gaz rusesc și de gaz natural lichefiat (GNL) care se desfășoară prin contractele existente, până la sfârșitul anului 2027.
De asemenea, Comisia va sugera interzicerea importurilor de gaze rusești în noile acorduri și în contractele spot existente până la sfârșitul anului 2025.
„Este timpul să ne rupem legăturile cu un furnizor nesigur”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Este momentul ca Europa să pună capăt complet legăturilor energetice cu un furnizor nesigur. Energia care vine pe continentul nostru nu ar trebui să sprijine un război de agresiune împotriva Ucrainei.”
În prezent, Statele Unite fac presiuni asupra Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, ceea ce ar putea redeschide calea pentru reluarea livrărilor de energie rusească și reducerea sancțiunilor.
Cu toate acestea, în ciuda susținerii exprimate de unii directori din domeniu pentru o posibilă revenire la gazul rusesc, Uniunea Europeană își menține angajamentul de a rupe relațiile energetice de lungă durată cu Moscova.
Comisia Europeană a manifestat deschiderea de a achiziționa o cantitate mai mare de GNL din SUA, pentru a compensa volumele rusești, în contextul unei cereri mai vechi din partea fostului președinte Donald Trump, de a reduce excedentul comercial al UE față de SUA.
Provocări în implementarea măsurilor propuse
Deși Comisia nu a detaliat opțiunile legislative pe care le va utiliza pentru a permite companiilor europene să rezilieze contractele existente cu gaz rusesc, există alte obstacole de depășit.
Noile propuneri legislative trebuie să primească aprobarea atât din partea Parlamentului European, cât și din partea unei majorități consolidate a statelor membre ale UE.
Uniunea Europeană a impus deja sancțiuni asupra cărbunelui și a majorității importurilor de petrol din Rusia, însă gazul nu a fost inclus datorită opoziției unor țări precum Slovacia și Ungaria, care susțin că trecerea la alternative ar duce la creșterea prețurilor la energie.
Pentru ca sancțiunile să fie implementate, este necesară aprobarea unanimă a celor 27 de state membre ale UE.
Statele membre vor trebui să elaboreze strategii naționale pentru eliminarea treptată a gazului rusesc și a petrolului, în special în cazul Slovaciei și Ungariei, care depind în continuare de importurile rusești pentru peste 80% din necesarul lor de petrol.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, oferta globală de GNL este așteptată să rămână limitată anul acesta, dar noile rezerve din țări precum SUA și Qatar ar putea conduce la un surplus până în 2030.
Comisia a menționat că, dacă propunerile sunt implementate în paralel cu evoluțiile pieței globale, impactul eliminării treptate a gazului rusesc asupra prețurilor energetice din Europa ar trebui să fie minim.
Uniunea Europeană își propune să se bazeze, de asemenea, pe surse de energie regenerabilă pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili.
Însă, cumpărătorii europeni au contracte „take-or-pay” cu Gazprom, ce-i obligă să plătească pentru volumele convenite, chiar și în cazul refuzului de livrare.
Experții legali avertizează că invocarea „forței majore” pentru a înceta aceste contracte ar putea atrage penalizări financiare sau litigii.