Coordonarea pregătirii pentru rezidențiat, transferată oficial către Universitățile de Medicină și Farmacie, conform anunțului lui Rafila

Universitățile de Medicină și Farmacie au preluat oficial coordonarea pregătirii pentru rezidențiat, conform Ordinului comun emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, publicat în Monitorul Oficial. Alexandru Rafila a declarat luna trecută că acest Ordin era pe cale să fie emis, considerându-l un pas firesc. „Universitățile pregătesc medici și trebuie să dețină și instrumentele necesare responsabilității coordonării activității”, a subliniat ministrul Sănătății în aprilie.
Noul Regulament pentru pregătirea rezidențiatului, inclus în acest Ordin, stipulează, printre altele, că:
- (1) În instituțiile de învățământ superior acreditate pentru programul de pregătire în rezidențiat se constituie o structură la nivel de direcție, condusă de un prorector, conform art. 75 alin. (11) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare.
- (2) Acolo unde sunt facultăți de medicină, medicină dentară/stomatologie și farmacie cu programe acreditate, se organizează un departament de pregătire în rezidențiat care se supune conducerii facultății, conform art. 75 alin. (12) din aceeași lege.
- (3) Direcțiile și departamentele de pregătire în rezidențiat coordonează activitățile pentru rezidenții din centrul universitar respectiv, conform regulamentului adoptat de senatul instituției de învățământ superior acreditate, cu consultarea medicilor rezidenți.
- (4) Direcțiile de pregătire în rezidențiat organizează avizarea/reavizarea unităților care desfășoară programe de rezidențiat din zona geografică corespunzătoare, conform criteriilor și procedurilor stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației și cercetării.
- (5) Aceste direcții și departamente pot angaja personal propriu, inclusiv cadre didactice, auxiliare și administrative. Atribuțiile, regulamentul de organizare și funcționare precum și statul de funcții sunt aprobate de senatul instituției.
Rafila: „Este firesc, ei pregătesc medici și trebuie să dețină instrumentele necesare”
În prima parte a lunii aprilie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că Ordinul care va reglementa coordonarea Rezidențiatului de către Universitățile de Medicină și Farmacie va fi emis în curând, subliniind că consideră acest lucru firesc. „Universitățile pregătesc medici și trebuie să aibă instrumentele necesare responsabilității coordonării activității întregii echipe de medici rezidenți”, a afirmat ministrul.
„În curând, va fi publicat Ordinul comun între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației referitor la coordonarea efectivă a rezidențiatului prin Universitățile de Medicină și Farmacie din România. Este firesc, ei formează medici și trebuie să dețină responsabilitatea coordonării activității întregii echipe de medici rezidenți”, a adăugat Alexandru Rafila pe 10 aprilie.
Rafila a mai precizat că Ministerul Sănătății va menține „o componentă administrativă” în structura organizării Rezidențiatului.
„Trebuie să putem dezvolta politicile de sănătate în domeniul resurselor umane și îmi reafirm importanța implicării universitare în politicile de sănătate privitoare la resursele umane precum și în dezvoltarea capacităților de intervenție medicală în variate patologii. Mulțumesc Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România pentru sprijin”, a mai declarat el.
În septembrie 2024, Alexandru Rafila a comunicat că universitățile vor prelua responsabilitatea Rezidențiatului și că va fi simplificată recunoașterea calificării profesionale, inclusiv pentru cele obținute în străinătate, prin intervenția Colegiului Medicilor.
Oficialii Ministerului Sănătății au precizat ulterior că organizarea concursului de Rezidențiat va rămâne neschimbată, decizia venind în urma consultărilor cu studenții care au preferat această variantă.